10 Tips voor het inlijsten van borduurwerk

Voor het inlijsten van borduurwerk kunt u terecht bij Lijstenmakerij Vermeer.

Dirk van Beest, eigenaar van Atelier Ceramique in Barendrecht, geeft tips voor het inlijsten van borduurwerk. Profiteer van zijn jarenlange ervaring met inlijsten!

Vóór dat u gaat borduren...

1. Kies een goede borduurstof

Uw moet zich goed realiseren dat de ene borduurstof mooier op te spannen is dan het andere. Onze ervaring is dat een natuurlijk aandoende zijdeachtige stof wel mooi is om te zien maar moeilijk op te spannen. Als het erg kreukelig is geworden is de kans groot dat u het met strijken niet meer glad krijgt. Langs de randen kunt u moeilijker de draad volgen.
Het beste kunt u een soepele stof van goede kwaliteit gebruiken die niet teveel rekbaar is. Deze stof zal ook minder gauw door het borduren scheef worden. Laat u niet verleiden tot de aanschaf van goedkope borduurstof: het borduurt minder prettig en het ingelijste resultaat wordt altijd minder mooi.

Tijdens het borduren…

2. Trek de draad niet te strak aan

Om het werk goed op te kunnen spannen is het belangrijk dat de draad niet te strak wordt aangetrokken. Het is dan namelijk bijna niet mogelijk om langs de kanten het stramien recht te houden. Het niet geborduurde deel van het stramien is dan veel rekbaarder dan het geborduurde.

3. Borduur gelijkmatig

Als de draad op het ene deel strakker wordt aangetrokken dan op het andere deel wordt het stramien ” krom” en scheef.

4. Vouw de stof niet op

Het beste is om het borduurwerk, als u het weg legt voor de volgende keer, het werk op te rollen op een schone koker.
Dit omdat, als het steeds wordt opgevouwen, de kans bestaat dat het stramien, op de vouwen, zo vuil wordt dat het niet meer schoon te krijgen is.
Vooral erg wit stramien is hier gevoelig voor.

5. Gebruik geen gekleurde hulpdraad

Als u op een tel patroon borduurt en in het midden een draad wil rijgen voor het bepalen van het midden, gebruik dan nooit een draad die donkerder is dan het stramien. Als u dat wel doet, neem dan een draad die niet pluist. Dit omdat bij het uittrekken van de draad er vaak pluisjes blijven zitten die u er niet meer uit krijgt: U blijft ze na het opspannen zien.

Lijstenmakerij - inlijsten borduurwerk

6. Zorg voor royale lege randen om het borduurwerk

Om een borduurwerk goed op te kunnen spannen hebt u eigenlijk minimaal 4 cm overlap  nodig aan alle zijden. (in de pakketten van Wilma Karels wordt altijd voldoende stof bijgedaan om een marge van 10 cm aan alle kanten te hebben)
Wij spannen het borduurwerk op zuurvrij karton en plakken de overlap op de zelfklevende achterzijde. Het grote voordeel van deze zogenaamde droge methode is dat het borduurwerk later gemakkelijk is te verwijderen.

7. Knip te lange draden weg of stop ze achter het borduursel

Als - vooral donkere - draden niet worden weggehaald, blijf u deze na het opspannen op een lichte ondergrond door het stramien zien.
Dit kan heel storend zijn. Vooral als de borduurstof erg transparant is.

Na het borduren…

8. Was het borduurwerk in een fijnwasmiddel

Als u klaar bent met het werk kunt u dit het beste met de hand wassen in een zacht sopje van fijnwasmiddel. (en niet te warm) Eventuele vlekken behandelen met ossengalzeep o.i.d.
Blijkt na het strijken nog niet alles schoon te zijn, dan gewoon nog een keer wassen.
Als het eenmaal ingelijst is en het is nog niet goed schoon, dan krijgt u daar altijd spijt van.

9. Strijk altijd aan de achterkant

Het strijken van het borduurwerk moet altijd aan de achterzijde gebeuren. U gebruikt hiervoor strijkspray, een vochtige doek of een stoomstrijkijzer. Let op dat het strijkijzer goed schoon is.

10. Zorgvuldig vervoeren naar de lijstenmaker

Het beste is om het werk na het strijken plat neer te leggen om te drogen. Voor het vervoer naar de lijstenmaker kunt u het borduurwerk plat tussen 2 stukken wit schoon karton leggen of oprollen op een schone kartonnen koker. Nooit opvouwen, want dan komen er weer vouwen in het borduurwerk.”

De keuze van de juiste lijst is een vak apart. Dat valt niet in enkele tips samen te vatten. Kijk op http://www.kunstplaza.com/  onder het kopje 'lijstenmakerij' voor de mogelijkheden die wij u kunnen bieden. U bent van harte welkom in onze winkel!

Inlijsten borduurwerk - lijstenmakerij - lijsten

En dan nog een toegift van Wilma Karels:

11. Kies voor een prachtige lijst

Let op dat u bij het kiezen van de lijst het kostenaspect niet te zwaar laat meewegen! Onze ervaring met vele klanten is: u krijgt altijd spijt van beknibbelen op de kwaliteit of de breedte van de lijst. Iets waar je lange tijd aan gewerkt hebt en nog járen van wilt genieten, verdient een prachtige lijst!
De 'pijn in de portemonnee' van een mooie lijst is bij het zien van het resultaat als sneeuw voor de zon verdwenen. Maar de irritatie van een te klein of te smal lijstje blijft jarenlang in uw kamer hangen…

Wij hebben vrijwel onze gehele collectie borduurpakketten bij Atelier Ceramique in Barendrecht laten inlijsten. Kijk ook eens wat lijstenmakerij Vermeer voor u kan betekenen.