Algemeen
Picasa handleiding
Intro Picasa
Picasa installeren
Picasa 3.9 NL Google+
Picasa 3 downloaden
Functionele gids
Werkvolgorde in Picasa
Is je scherm wel goed?
Is vierkant wel vierkant?

Alfabetische gids
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau-cd
Collage maken
Corrigeren
Delen foto
Diavoorstelling
DPI uitleg
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
E-mail 2 (in-line)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Help
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Samenwerken
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Trefwoorden en tijdslijn
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Webpagina
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Bijlagen
Dia's en foto's scannen
Fotoboek of fotoalbum
Goed delen
Nu jij nog?
Perspectiefcorrectie
Simpeler kan niet
Windows Fotogalerie
Photology ook niet

Picasa 4
Picasa 4 downloaden
filmpje-filmmaker
Google Photo
Picasa nederlands
Picasaweb Picasa 4

Picasa archief
Picnik via Picasa
Afscheidsinterview
Apple toch beter?
Picasa 3.6 NL
Picasa 3.8 NL Picnik
Picasa 3 boeken
Armoedige nullen
Toch maar Adobe?
Quality (kwaliteit)
 

Quality in Picasa

De letter Q levert uiteraard geen Picasa-onderwerp op, vandaar dat ik maar het Engelse woord voor kwaliteit neem: Quality, zoals in “quality of life”.

Hier wil ik mij uiteraard beperken tot fotografie en Picasa, maar fotografie kan ook een onderdeel van jouw kwaliteit van leven zijn, als het een hobby is die je veel creativiteit en vreugde verschaft en waarmee je bovendien anderen ook vaak een plezier kunt doen.

Een behoorlijke digitale camera maakt dat wel gemakkelijker, maar hoeft geen 999 euro te kosten. Een goede foto is immers nog steeds een stukje vakmanschap en niet een slordig kiekje, zelfs met een eenvoudiger camera.

Maar dat hoeft helemaal niet te betekenen dat die foto bij iedereen in de smaak zal vallen, want misschien heb je hem alleen voor je eigen plezier gemaakt omdat je blik tijdens een najaarswandeling even naar iets speciaals werd getrokken.

Bijvoorbeeld dit gewone stukje duinbos bij Domburg:

picasa3 handleiding kwaliteit 1 (herfstbos origineel)

In deze scene troffen mij die laatste zondoorschoten herfstblaadjes tussen die overmaat aan boompjes: dat is er nu over van alle zomerse overdaad aan groen, die fotografisch helemaal niet zo interessant is als de eerste fris-groene blaadjes in het voorjaar of die prachtige goud-gele kleuren in het najaar.

Corrigeren

Thuis komt ongeveer 1/4 van mijn nieuwe foto's in de Prullenbak van mijn computer terecht, maar met wat dan nog overblijft volgt er een nieuwe creatieve ronde: corrigeren in Picasa.

Dat is voor een deel gewoon technische noodzaak omdat ik mijn camera niet helemaal waterpas heb gehouden en omdat er vaak overbodige en storende details langs de randen zijn die mij bij het maken van de foto gewoon niet opgevallen zijn of die onvermijdelijk waren.
En voor een ander deel gaat het om een kwestie van goede (of slechte) smaak zoals kleine belichtings- en kleuraanpassingen.

En dan is dit het resultaat:

picasa3 handleiding kwaliteit 2 (herfstbos bewerkt)

Die krijgt dan een keurig plekje met bestandsnummer 2006-1118 in jaarmap 2006. Ik hoef die foto niet persé af te drukken hoewel hij waarschijnlijk op flink formaat prachtig is.
Maar zo nu en dan komt hij langs op mijn scherm en dan is hij ook heel mooi - voor mij en misschien ook voor jou als je een beetje gevoelig bent voor zulke “sfeerplaatjes”.

Picasa is bijzonder

Die kwaliteit schuilt ook in Picasa, want dit geniale programma heeft niets aan mijn bestand veranderd (dat ziet er dus nog steeds zo uit als de eerste foto). Dus als ik spijt heb van mijn ingrijpende correcties, kan ik nog steeds terug naar het origineel in de betreffende jaarmap.

En als ik een goede vriend even een diavoorstelling van mijn album "Natuur" laat zien, komt deze foto vanzelf langs tussen alle andere herfstfoto's, want Picasa biedt mij ook de mogelijkheid om uit de honderden foto's in mijn archiefmappen speciale selecties te maken die ook voor anderen interessant kunnen zijn.

En natuurlijk kan ik mijn mooiste foto’s ook naar Picasaweb uploaden om erover te discus­siëren met verre fotoliefhebbers – alleen zijn die er helaas niet zoveel.

Daarom is het de moeite waard om dit bijzondere programma goed te leren kennen (en deze handleiding biedt daar alle vrijwel alle mogelijkheden voor) en pas als je hebt ervaren hoeveel gemak je van die kennis hebt, weet je dat niet alles in dit kikkerlandje een kwestie van smaak is, maar dat er ook nog zoiets bestaat als kwaliteit

Tussen de bonte digitale bende in de media en op het internet, is die kwaliteit zeldzaam geworden: zie “Armoedige nullen”. Maar zo nu en dan tref je toch een bosnimf die ook “schoon werk” maakt en zelfs bij voor­keur in zwart-wit zoals het onderstaande bosgezicht (haar origineel is een 12 MP RAW):

Opmerking: voor meer boeiend fotowerk van haar, zie http://nil1950.wordpress.com/  

Google, bedankt voor dit fantastische programma!

Opmerking: met het uitbrengen van Picasa 3.8 heeft Google laten zien dat zij nog steeds bereid is om menskracht in dit “liefdewerk” te steken, want het programma en het gebruik van Picasaweb is nog steeds gratis en desondanks niet door irritante reclame verpest.

Auteur: Rinus Alewijnse

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.

Deze pagina als pdf-bestand Open deze tekst als PDF


Meer over dit onderwerp

FotowinkelsFotowinkel - overzicht van foto winkels in Nederland
Foto afdrukkenFoto afdrukken maken voor fotoservice zoals foto.com
DigifotoproDigifotopro - Fotografie magazine voor gevorderden