Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Importeren
Mappenbeheer
RAW
Sorteren
Verbergen of verwijderen
Zoeken

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 

Zoeken in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Zoeken in Picasa

De letters X en Y leveren natuurlijk geen bruikbare Picasa-onderwerpen op, maar de Z nog wel, namelijk Zoeken en Zwart-wit. En dat zijn tevens de laatste onderwerpen in deze alfabetische serie over werken met Picasa waarmee ik op 20 oktober 2006 ben gestart.
Als je veel fotoalbums hebt, is zoeken naar een bepaalde foto altijd erg tijdrovend - tenzij je ongeveer het jaar weet. Dus als je gescande foto's en recente foto's van je digitale camera in jaarmappen opslaat, ben je al een eind op de goede weg. En als je dan in Picasa ook nog thematische albums maakt, dan heb je díe foto waarschijnlijk toch snel gevonden.

Er is dus geen reden om hieraan veel aandacht te schenken, ware het niet dat je Picasa ook zelf kunt laten zoeken en dat is natuurlijk logisch in een programma dat van de Google komt. En dan is het interessant om te weten wat je daarmee kunt doen en of dat veel voordelen heeft?

Snel

In ieder geval is Picasa razendsnel, want als ik in het zoekvakje (rechtsboven in het hoofdvenster) het woordje "orgel" typ, dan gaat Picasa al zoeken tijdens het typen van de eerste letters en vind dan binnen één seconde 85 foto's in 18 albums (de letters "org" waren eigenlijk al voldoende). Dan zie ik dit zoekresultaat:

snel zoeken naar trefwoord

Opmerking: deze test is eind 2006 gedaan, maar dat doet aan de principes niets af.

Picasa bedoelt hier met "albums" je hele verzameling mappen en albums waarin orgelfoto's zijn gevonden, maar de echte foto's bevinden zich als bestanden natuurlijk alleen in de 7 gevonden mappen, voornamelijk in de jaargangen 2005 en 2006. Op de overige mappen kom ik straks terug.

Het vinden van 78 van de 85 foto's was voor Picasa geen kunst omdat ik die zelf al had verzameld in een album met de naam “Orgel”. En de foto's in dat album verwijzen allemaal naar de echte foto's in de mappen 2005 en 2006. Dat er ook nog 10 andere albums zijn gevonden is niet zo gek, want in het album “Middelburg” staan 13 en in het album “Muziek” 10 van de 78 foto's, want je kunt een bepaalde foto immers aan verschillende albums toevoegen.

Omdat ik nog niet zover ben gekomen om ook mijn oudere (niet-digitale) jaargangen in mijn albums op te nemen, zijn er dus andere redenen dat Picasa toch nog 7 orgelfoto's in 5 oude jaarmappen heeft gevonden. En dat heeft te maken met onderschriften en/of trefwoorden en in één geval zelfs met iets heel bijzonders. 

In de map 1965 wordt bijvoorbeeld maar één foto gevonden en dat is deze gedenkwaardige foto, gemaakt in het Franse dorpje Taizé aan het einde van een dienst van de protestantse broedergemeenschap in hun toen nog gloednieuwe kerk:

albums snel zoeken

En wat is dan voor Picasa de aanleiding om deze foto te vinden? Ik had namelijk als onderschrift getypt: "De broeders verlaten de dienst onder orgelspel". En dat niet alleen: ook in toegekende trefwoorden heb ik het woord “orgel” gebruikt (die zie je als je even op Ctrl+T drukt of als je de Eigenschappen van een foto opvraagt met linker-Alt+Enter). 

Picasa kan dus ook zoeken in de al eerder besproken IPTC-gegevens die in bestanden opgenomen wordt en dat is natuurlijk een prima eigenschap - vooral omdat onderschriften bij oude foto's voor je nageslacht erg belangrijk zijn ("in dat jaar was mijn vader dus daar"). 

Dan heeft Picasa in de map 1943 ook nog deze jongensfoto gevonden:

oude foto foto's zoeken albums

In deze map heb ik oude foto's uit de periode 1943 tot 1964 verzameld, want in 1965 ben ik zelf gaan fotograferen (ik heb die map gemakshalve maar het jaartal van mijn geboortejaar gegeven omdat er per jaargang te weinig foto’s waren om daar aparte mappen voor te maken).
Maar waarom vind Picasa deze speciale foto, want het woord "orgel" komt niet voor in het onderschrift (dat gaat over een mondharmonica en dat werd ook "mondorgel" genoemd, maar dat kan Picasa niet weten) en ook niet in de door mij toegekende trefwoorden?
Er bestaat namelijk nog een andere mogelijkheid om informatie in een fotobestand op te nemen en die heet JPEG-commentaar. Dat kun je echter niet via Picasa toevoegen, maar wel via IrfanView (wat een goed programmaatje is dat toch) en dan zie je dit:

informatie toevoegen albums

In dit stukje tekst komt het woord "orgelspelen" voor en zelfs daarin vind Picasa dus het woord "orgel" terug en dat had ik niet verwacht. 

In de jeugdmap van mijn vrouw vind Picasa ook 2 foto's dankzij onderschriften of trefwoorden en dat geldt ook voor de mappen van onze dochters. Dus je ziet dat deze bewerkelijke zaken toch van belang kunnen zijn om effectiever te kunnen zoeken. Als ik die oude foto's zelf in het album "Orgel" had opgenomen, had ik die foto's ook zelf gemakkelijk kunnen vinden. Maar ik moet niet alleen aan mijzelf denken en er ook rekening mee houden dat Picasa misschien over 10 jaar niet meer bestaat.

Wat moet ik er nog meer over zeggen? Experimenteer maar eens zou ik zeggen, want dan zul je zelf ontdekken dat de zoekresultaten lang niet altijd gemakkelijk te begrijpen zijn en waarschijnlijk ook niet altijd correct zijn omdat er nog veel aan deze functie verbeterd moet worden. Zoeken op datum gaat bijvoorbeeld nog steeds niet erg goed. 

Als je een ander zoekwoord wilt gaan typen of je wilt stoppen met zoeken, klik je even op het kleine rode kruisje in het zoekvakje. Dan is je verzameling meteen weer compleet. Uiteraard vind Picasa geen foto's in mappen die je via Mappenbeheer voor Picasa onzichtbaar hebt gemaakt.

Picasa heeft nog een handige zoekfunctie, namelijk Zoeken op schijf, want daarmee kun je een geselecteerde foto meteen op je harde schijf lokaliseren, bijvoorbeeld om met IrfanView even naar dat verborgen commentaar te kunnen kijken of zelfs commentaar toe te voegen (dat mag wel).

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Zoeken in Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Tips voor het fotograferen van kunst

Moet je voor je opleiding kunst fotograferen? Kijk dan eens bij de tips voor het fotograferen van kunst. Mogelijk vind je ook camera reviews interessant, bijvoorbeeld het review van deze Nikon D7000.


Meer over dit onderwerp

Urban fotografieUrbanfotografie - wat is urban fotografie?
Samsung NX 10Samsung NX 10 digitale camera - Review Samsung NX 10
Foto op aluminium - top 10Foto op aluminium - top 10 leveranciers