Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Importeren
Mappenbeheer
RAW
Sorteren
Verbergen of verwijderen
Zoeken

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 

Verbergen of verwijderen in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Verbergen of verwijderen in Picasa. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

De letter V is in Picasa nog niet uitgeput, want Verbergen en Verwijderen zijn ook belangrijke Picasa-onderwerpen. Ik kan ze alleen niet illustreren.
Ik kan er niet genoeg op blijven hameren dat je in Picasa anders moet handelen dat je misschien tot dusver in klassieke fotoprogramma's zoals IrfanView of Paintshop gewend was geraakt.

Picasa is geen neutraal programma, want het houdt een onzichtbare database bij van alle foto's die in Picasa zichtbaar zijn en wat je daarmee hebt gedaan. Essentiële handelingen zoals verbergen of verwijderen moet je dus ook in Picasa uitvoeren, zodat je Picasa de gelegenheid geeft om die database bij te werken. Het programma doet zijn best voor jou, dus jij moet je schikken naar een paar simpele gebruiksvoorschriften.
De enige bestanden waarmee jij vrij bent om te doen wat je wilt, zijn de vanuit Picasa geëxporteerde bestanden. Maar zelfs dat is betrekkelijk want als je er vervolgens weer in Picasa mee gaat experimenteren, ben je toch weer gebonden aan Picasa en zou je dus het resultaat van die experimenten nogmaals moeten exporteren om weer vrij te zijn in je verdere handelingen met die bestanden.

Opmerking: deze bijna filosofische gedachtegang is het grootste probleem bij correct gebruik van Picasa en heeft mij ook dagen gekost om daaraan te wennen.

Verbergen

Slechte foto's moet je natuurlijk meteen verwijderen zodra je ze van je camera hebt overgebracht naar een map op je computer. Maar er zijn ook foto's die je om emotionele redenen niet wilt verwijderen, maar beslist niet (per ongeluk) aan anderen wilt laten zien. Dan is verbergen een oplossing, maar verbergen kan op twee niveaus: helemaal of half.
De geselecteerde miniaturen worden door verbergen onzichtbaar - ook in een diavoorstelling of op een cadeau-cd en dat zal ook je bedoeling zijn. Dan kies je dus Afbeelding - Verbergen.

Maar als je later wilt zien welke miniaturen je nu eigenlijk verborgen hebt, kies je Beeld - Verborgen afbeeldingen. Ze worden dan weer vaag zichtbaar, maar zijn dan ook weer volledig zichtbaar in een diavoorstelling en dat zal niet je bedoeling zijn. Maar je hebt die optie dus wel even nodig om een verborgen afbeelding weer gewoon zichtbaar te kunnen maken, want anders kun je hem niet meer vinden.
Je kunt zelfs mappen (dus hele verzamelingen) verbergen, maar dat betekent alleen maar dat ze uit de normale mappenlijst verdwijnen en helemaal onderaan in een nieuwe rubriek "Verborgen mappen" worden geplaatst, dus zo erg verborgen zijn ze dan ook weer niet.

Opmerking: schrik niet als je die rubriek niet ziet, want die zie je alleen maar in de zogenaamde platte mapweergave. Zie Beeld – Mapweergave.

Verwijderen

Verwijderen kan ook op twee niveaus, maar het zijn allebei ingrepen die je met verstand van zaken moet gebruiken. Verwijderen uit Picasa (via Mappenbeheer) betekent alleen dat die map met alle foto's die er in worden bewaard onzichtbaar wordt voor Picasa (dat is dus wat anders dan verbergen).
Dat is begrijpelijk als het gaat om een map met poëzieplaatjes, want die zijn alleen bedoeld voor het versieren van brieven of mailtjes en hoeven geen onderdeel van je fotoarchief uit te maken. Maar welke zinnige reden zou je kunnen bedenken om een map met belangrijke foto's uit Picasa te verwijderen, tenzij de technische kwaliteit van die foto's zo ver beneden peil is dat ze alleen op postzegelformaat gebruikt kunnen worden en dus ongeschikt zijn voor een normale diavoorstelling. 

Het is desastreus als je de map Mijn afbeeldingen uit Picasa verwijdert, want waarschijnlijk bevat die map al je submappen met foto's, dus die worden dan ook ineens onzichtbaar en dan schrik je je een ongeluk. Weer zichtbaar maken is niet zo'n probleem en de correcties zullen ook wel behouden zijn gebleven, maar je albums moet je dan allemaal opnieuw gaan inrichten en dat is dan een ongewenste gigantische klus. Het is dus toch oppassen met die ogenschijnlijke eenvoud van Picasa

Definitief verwijderen

Echt verwijderen is definitief: je verwijdert dan de geselecteerde foto's of de geselecteerde map met foto's van de harde schijf en dat doe je alleen met waardeloze foto's of met een geëxporteerde map met een paar foto's die je tijdelijk nodig had.
Verwijderde foto's en mappen komen natuurlijk in de Windows Prullenbak terecht, die je normaliter 1x per week leegt. Zolang dat nog niet is gebeurd, kun je mappen of foto's nog terugzetten naar hun originele plek, maar of dan de correcties nog in orde zullen zijn, moet je maar afwachten. In ieder geval zijn die foto's wel uit diverse albums verdwenen. 

Als je albums of foto's uit albums verwijdert, vindt je ze echter niet in Prullenbak terug omdat ze alleen in Picasa bestaan en dus alleen uit de database van Picasa zijn verwijderd. 

Definitieve verwijderingen kun je uiteraard alleen te herstellen als je recente back-up hebt. En aangezien je die waarschijnlijk niet hebt, ben je de klos. Maar zelfs als je wel keurige Picasa back-ups hebt gemaakt, dan ga die voor een paar foto’s natuurlijk niet helemaal terugzetten. Dus dan moet je op die back-upschijf (of schijven) gaan zoeken naar die bestanden en ze dan gewoon terugkopiëren naar je verzameling. Maar dat kun je beter vermijden. 

Ga dus bedachtzaam en wijs met deze mogelijkheden om en als je archief overzichtelijk is, dan is dat ook niet zo moeilijk.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Verbergen of verwijderen in Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Smartphone case bestellen

Ben je op zoek naar een een beschermhoes voor je iPhone? Je kunt tegenwoordig een smartphone case bestellen met je eigen foto. Wat is persoonlijker dan een beschermhoesje met een van je populaire foto's?


Meer over dit onderwerp

Fotograferen met een statiefFotograferen met een statief
Dynamische compositieDynamische compositie van een foto: standpunt en voorgrond
Poster printenPoster van foto online bestellen of poster printen via Picasa