Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Helpcentrum
Importeren
Mappenbeheer
Naam wijzigen
RAW
Sorteren
Trefwoorden (en meer)
Verbergen of verwijderen
Zoeken
Zwart-wit

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 

Trefwoorden in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Trefwoorden in Picasa

Onder letter T vallen twee Picasa-onderwerpen: Trefwoorden en Tijdslijn (of Tijdsbalk). Dit laatste is een ludieke presentatie van je foto's in de loop van de tijd van waaruit je dan een diavoorstelling kunt starten. Die "lijn" ziet er bijvoorbeeld zo uit.

zoekwoorden trefwoord tijdslijn tijdsbalk

Voor de juiste volgorde is de datering van je mappen en labels van belang en die kun je zelf per map of per album instellen. Ik hou daarbij altijd de datum van de eerste foto aan, bijvoorbeeld 23-5-2003 of desnoods 1-1-2003. Verder is er niets over te vertellen, behalve dat ik het knap vind om zo'n elegant bewegend venster te ontwerpen. Speel er maar eens mee!

Met Trefwoorden is het net als met Onderschriften: het kost je veel tijd en heeft dat wel zin? 

Onderschriften zijn meteen zichtbaar in het bewerkingsvenster of tijdens een diavoorstelling als je die even pauzeert. Maar trefwoorden zijn niet meteen zichtbaar, tenzij je Beeld - Zoekwoorden kiest of op Ctrl+T drukt. Dan zie je dit kleine venstertje verschijnen:

trefwoord zoekwoorden Picasa

Trefwoorden zijn van belang om snel foto's met bepaalde kenmerken op te kunnen zoeken, simpelweg door een trefwoord (of de eerste letters daarvan) in het zoekvakje van het hoofdvenster te typen (rechtsboven).
Maar als het betreffende woord alleen in onderschriften voor zou komen, zouden die foto's ook worden gevonden. Een onderschrift is echter een korte vrije tekst, terwijl een trefwoord letterlijk één treffend woord is (“keyword” in het Engels, maar in andere programma's ook wel “label” of “tag” genoemd).

Albums & trefwoorden

Het probleem met trefwoorden is vooral een organisatorisch probleem: hoe kun je voorkomen dat je gaandeweg honderden woorden hebt gebruikt, want dat is zinloos en veel te ingewikkeld. Het lijkt mij daarom verstandig om ongeveer dezelfde woorden te nemen als de namen van je albums.

Opmerking: als je alle foto’s in een album selecteert, hoef je het bijpassende trefwoord maar één keer in te typen. En zo doe je dat voor alle albums. Dan ben je snel klaar en hoef je voortaan alleen nieuwe foto’s van trefwoorden te voorzien voordat je ze aan de albums toevoegt.

Binnen Picasa heeft dit geen bijzonder nut, maar in andere programma’s wel. Een mooi voorbeeld is de Fotogalerie in Vista: je ziet dan die trefwoorden in de linker kolom en als je zo’n woord selecteert, dan zie je rechts onmiddellijk dezelfde foto’s als in je gelijknamige Picasa-album. 

Op die manier is de extra moeite van trefwoorden toch nuttig geweest en in ieder geval toekomstbestendig.

Trefwoorden zijn als IPTC-gegevens in de bestanden opgeslagen en ook terug te vinden in IrfanView. Daar zie je dat je nog meer gegevens toe zou kunnen voegen, maar die worden in het zoeksysteem van Picasa niet benut. Dus: bezint eer je begint, want als je trefwoorden gaat gebruiken, moet je het consequent en efficiënt en voor bijna alle foto's doen.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Trefwoorden in Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.


Meer over dit onderwerp

S SpotmetingSpotmeting - uitleg begrippen camera
Objectieven kopenObjectieven kopen - overzicht van objectieven
Baby fotoshootBaby fotoshoot - tips newborn foto's