Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Importeren
Mappenbeheer
RAW
Sorteren
Verbergen of verwijderen
Zoeken

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 

RAW in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie RAW in Picasa. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

Bij duurdere camera’s is het mogelijk om te kiezen voor RAW-bestanden in plaats de gebruikelijke JPG-bestanden en de bewering is dat je dan een betere fotokwaliteit krijgt. 
Wat je in ieder geval krijgt is een heleboel problemen op je dak en los van die ingewikkelde technische zaken, is het interessant om te kijken wat je er in Picasa mee kunt doen. Want je kunt in de Opties aanvinken dat je dit bestandstype wilt gebruiken.

 

opties bestand bestandstype RAW

Opmerking: elke fabrikant heeft natuurlijk zijn eigen “RAW”, maar Picasa kan met vrijwel alles overweg. Het is natuurlijk erg interessant om te kijken of Raw-programma’s van de camerafabrikanten het er beter afbrengen dan Picasa, maar daar heb ik de middelen niet voor. Bovendien zal een programma dat is afgestemd op de wensen van professionals altijd meer mogelijkheden bieden dan Picasa, dus die vergelijking zou niet eerlijk zijn.

RAW-bestanden zijn groot (ca. 10 MB), dus je geheugenkaartje is sneller vol dan met normale JPG-bestanden. En RAW-bestanden moeten eerst worden bewerkt en in JPG-bestanden worden omgezet, voordat je ze kunt laten afdrukken of op een website kunt plaatsen, enzovoort.
Bovendien is er meteen een opslagprobleem: je zult die RAW-bestanden apart van de JPG-bestanden moeten bewaren, wat dat zijn je digitale originelen (net zoiets als vroeger je “negatieven”) en als je spijt hebt van bepaalde correcties, zul je op die RAW-bestanden terug moeten kunnen vallen. Dit is dus een extra logistiek probleem, dat je bij gebruik van JPG-bestanden in Picasa niet hebt, want die blijven immers ongewijzigd.

Opmerking: je hoeft die RAW-bestanden weliswaar niet mee te nemen in een Picasa back-up, maar als je ze toch persé wilt bewaren, zou ik ze zo nu en dan op een aparte dvd kopiëren.

Voorbeeld

Ik heb geen camera die RAW-bestanden kan leveren en ik heb daar nog geen behoefte aan. Dus als voorbeeld neem ik een groot BMP-bestand dat ik op het internet vond. Dat ziet er zo uit:

RAW-bestand RAW foto programma

Opmerking: de kleuren in ongecorrigeerde RAW-afbeeldingen zijn vaak vreemd omdat de witbalans nog bijgesteld moet worden.

Het bestand bestaat uit 3086x2054 pixels en is afkomstig uit 6 megapixel Canon-camera (het oorspronkelijk RAW-bestand is door de maker omgezet in een BMP-bestand van 18,1 MB om geen grote verliezen te introduceren).
Evenals Picasa het oorspronkelijke CR2- of CRW-bestand zichtbaar zou kunnen maken, kan het ook een BMP-bestand zichtbaar maken zoals hieronder is te zien:

canon camera bestand RAW-bestand

Alle gebruikelijkecorrecties zijn mogelijk, behalve Rode ogen”omdat Picasa die kennelijk alleen in JPG-bestanden kan toepassen.
Na rechtmaken, bijsnijden, een lichte contrastaanpassing, kleurcorrectie en 1x verscherpen, ziet het resultaat er zo uit:

rechtzetten bijsnijden contrast kleurcorrectie verscherpen

Aan het originele BMP- of RAW-bestand heeft Picasa uiteraard niets veranderd.
Om er nu voor alle toepassingen een bruikbaar JPG-bestand van te maken, moet ik dit resultaat in Picasa exporteren naar een tijdelijke map en daar vind ik dus dit JPG-bestand:

RAW Picasa RAW image

Er zijn nog 2259x2007 pixels over en de scherpte is perfect gebleven. Maar de bestandsgrootte hangt wel af van de compressiefactor die je bij het exporteren kiest. In de stand “Auto” is het bestand slechts 1,3 MB, maar in de stand “Maximum” zelfs 6,7 MB
Kwaliteit 90% is een gebruikelijk compromis en dat leverde in dit geval een bestand van 1,7 MB op en dat is een normaal gemiddelde voor JPG-bestanden uit een 6 megapixel camera (6x3/10). 

Uiteraard kun je nu nog meer correcties op dit bestand uitvoeren (in het geval van storende "rode ogen" zul je wel moeten), maar normaal gesproken ben je nu klaar en moet je die JPG-bestanden naar je actuele jaarmap verplaatsen, waarin zich ook je eerder gemaakte JPG-bestanden bevinden. De originele RAW-bestanden moet je dan maar in een aparte map bewaren, bijvoorbeeld in de map 2007RAW.

Conclusie

Van RAW wordt beweerd dat je kwalitatief betere resultaten krijgt omdat je meer instelspeelruimte hebt en zelfs onder- of overbelichte foto’s nog goed kunt krijgen. Misschien dat je dan onder het schuifje 'Licht invullen' ook behoefte gaat krijgen aan een schuifje 'Duisternis toevoegen'.
Dus als je zo professioneel wilt werken, moet je er ook maar wat voor over hebben en dan zou ik zeker testen of je met de RAW-convertor die bij je camera is geleverd (of eventueel met Adobe) meer kunt doen dan in Picasa mogelijk is. Voor alle overige toepassingen kun je uiteraard gewoon Picasa blijven gebruiken. Ik zou zeggen: experimenteer en studeer eens een beetje als je zo'n dure camera hebt.

Opmerking: op het internet kun je heel veel informatie over RAW vinden, ook een uitstekend artikel op Wikipedia. En er zijn natuurlijk ook goede boeken over dit complexe onderwerp.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie RAW in Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Tips voor het fotograferen van kunst

Moet je voor je opleiding kunst fotograferen? Kijk dan eens bij de tips voor het fotograferen van kunst. Mogelijk vind je ook camera reviews interessant, bijvoorbeeld het review van deze Nikon D7000.


Meer over dit onderwerp

Camera vergelijkenCamera lenzen vergelijken - kooptips voor digitale camera's
Camera houderVeho MUVI X-Lapse 360 camera houder
Flip camera - videoFlip camera - mini HD video camera - Flip mino HD kopen