Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Importeren
Mappenbeheer
RAW
Sorteren
Verbergen of verwijderen
Zoeken

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 

Importeren in Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Importeren in Picasa

De letter I slaat natuurlijk op het eerste woord dat je in Picasa ziet, namelijk Importeren. Daarbij gaat het er dus om hoe je nieuwe foto's (en eventuele filmpjes) van je camera overbrengt naar een bepaalde map op je harde schijf, zodat je er in Picasa meteen mee aan de slag kunt. Maar in plaats van een camera, kan het ook gaan om een scanner, een foto-cd of een usb-stick.

Overzichtelijke foto verzameling

Dat overzetten gebeurt meestal via een programmaatje dat bij je camera is geleverd en dat je op je computer hebt geïnstalleerd. Maar daar begint meestal ook het probleem en het gevolg daarvan is dat er na verloop van tijd tientallen mapjes op je computer rondzwerven en dan is er geen sprake meer van een overzichtelijke verzameling en daar is geen plezier aan te beleven. 

Daarom is het verstandig om dat programma niet te gebruiken (verwijder het maar) en je foto's voortaan direct in Picasa te importeren, want dan zit je meteen in het goede programma.
Dus sluit je camera aan en zet hem aan. Sluit het venster dat automatisch wordt geopend, start Picasa en kies dan Importeren. Waarschijnlijk wordt je camera dan meteen herkent. 

Opmerking 1: als er een Windows-venstertje verschijnt waarin Picasa wordt vermeld, dan kun je kiezen dat je daar voortaan mee wilt werken. 
Opmerking 2: er zijn natuurlijk altijd dwarse camera’s waarbij dat niet lukt. Er zit dan soms niets anders op dan het geheugenkaartje eruit te halen en via een kaartlezer in te voeren als “Verwisselbare schijf”. 

De foto's worden dan één voor één zichtbaar en als dat voor een deel van die foto's al eerder was gebeurd, komen er rode kruisjes in die foto's te staan zodat ze automatisch worden uitgesloten (mits er onderaan een vinkje staat bij “Kopieën uitsluiten”). 

Opmerking: slechte foto's kun je nu weliswaar handmatig uitsluiten, maar je kunt die beter later verwijderen. 

Foto importeren

In het onderstaande voorbeeld was mijn camera leeg en heb ik maar één nieuwe foto gemaakt en die vervolgens geïmporteerd. Maar normaal zijn dat er natuurlijk veel meer: 

Importeren in Picasa


Opmerking 1: er zijn camera's waarbij de miniatuurtjes heel snel verschijnen, maar waarbij het feitelijke overzetten heel langzaam gaat, maar het kan ook precies andersom gaan.
Opmerking 2: bij de meeste camera's liggen 'staande' foto's op hun kant en je kunt die met de kromme pijltjes onder het grote voorbeeld als rechtop zetten. Maar dat kan later ook nog. 

Kies dan Alles importeren want dan verschijnt dit venstertje:

Picasa importeren van foto's


Je kunt hier weliswaar de naam van een nieuw te maken map intypen, maar dat zou ik alleen in speciale gevallen doen, want dan ga je weer de mist in met te veel mappen. En dat hoeft helemaal niet, want via de knop Bladeren kun je de actuele jaarmap opzoeken en als je die nog niet hebt, kun je die meteen maken. 

Opmerking 1: als je dit al eerder hebt gedaan, kun je de eerder gekozen map meteen terugvinden door op het het pijltje links van de knop Bladeren te klikken.
Opmerking 2: hoewel het voor de hand ligt om die jaarmappen in de map Mijn afbeeldingen te maken, hoeft dat natuurlijk niet persé. Je kunt ze ook op de D-partitie van je harde schijf plaatsen als je daar toch nog heel veel ruimte hebt en dat is eigenlijk verstandiger. 

Het is erg belangrijk dat je dit je gewoon goed doet (dus je gezonde verstand gebruikt), want anders maak je er net zo'n chaos van als al die andere programma's (maar dan is het nu je eigen schuld).

Je kunt in dit venstertje nog meer informatie toevoegen, maar dat is alleen maar zinvol als je die fotoserie om een speciale reden in een aparte nieuwe map gaat opslaan, want dan is die informatie bij de mapbeschrijving zichtbaar en die kun je later eventueel nog aanpassen.

Onderaan kun je kiezen of het camerageheugen na de overdracht gelijk wilt laten wissen en dat zou ik altijd doen, anders zit je volgende keer weer met een heleboel reeds verwerkte foto’s en bovendien kun je de ruimte in dit geheugen hard nodig hebben voor de volgende fotoserie. 

Kies dan Voltooien en even later verschijnt de map in de bibliotheek waaraan de nieuwe foto’s zijn toegevoegd (je zult meestal omhoog moeten scrollen om ze te zien, dus schrik niet als je ze niet meteen ziet). 
 

Camera ontkoppelen

Dan kun je pas je camera uitzetten en loskoppelen (of het geheugenkaartje verwijderen) en ga je vervolgens die foto’s meteen beoordelen door ze even als een diavoorstelling te vertonen, zodat je de slechte kunt merken met een ster om ze daarna meteen te kunnen selecteren en te verwijderen. 
Dan kun je pas beginnen met corrigeren en aan albums toevoegen en is je archief bijgewerkt. Als het om enkele honderden foto’s gaat, moet je daar rustig de tijd voor nemen (maar het wel doen). 

Opmerking: je kunt ook vanuit je scanner foto’s importeren. Dat komt nog aan de orde.

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Importeren in Picasa

Meer over fotografie en geotagging

Kijk voor meer informatie over fotografie en digitale camera's bij de online fotografie cursus. Er staat op deze site ook een overzicht van foto producten.

Geocoderen kan ook via GPS4cam dat is een applicatie waarmee je de gps gegevens van een iPhone kan gebruiken om de foto's van ieder fototoestel te localiseren. Lees ook het artikel over geotagging in de basiscursus.

Foto's laten afdrukken? Wees creatief en krijg korting!

Een beetje hobbyfotograaf heeft al gauw honderden of duizenden foto's op de harde schrijf van de computer staan. Deze foto's zijn natuurlijk niet allemaal van dezelfde kwaliteit, maar toch zitten er waarschijnlijk nog een flink aantal pareltjes tussen. Deze foto's verdienen het om afgedrukt te worden.

Dat is leuk, maar wanneer je veelvuldig je foto's laat afdrukken, kan het behoorlijk prijzig worden. Gelukkig is er dan nog het internet waar je na een beetje zoeken altijd wel ergens een leuke korting kan vinden. Lees in dit artikel meer over creatieve tips en kortingsacties.


Meer over dit onderwerp

FotoacademieFotoacademie - fotografie vakopleiding voltijd of deeltijd
Inleiding compositieCompositie bij natuurfotografie: enkele basisprincipes
Foto bestellenFoto bestellen - foto afdrukken of foto cadeau bestellen