Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Importeren
Mappenbeheer
RAW
Sorteren
Verbergen of verwijderen
Zoeken

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 

Toch maar Adobe?

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Toch maar Adobe?. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

In deze blogs gaat het vooral over Picasa, de gratis foto-organizer van Google. Daardoor kan gemakkelijk de indruk ontstaan dat ik met “blindheid ben geslagen” voor de vele andere programma’s die toch ook wel goed zullen zijn.
Natuurlijk kan ik mij als leraar een dergelijke blindheid niet permitteren, maar men moet ook beseffen dat het onmogelijk is om “alles” tot in alle “hoeken en gaten” te kennen en te kunnen beoordelen op bruikbaarheid. En bovendien kan een programma waarmee een professional “wonderen” kan verrichten, voor gewone mensen veel te moeilijk zijn en dan denk ik met name aan de programma’s van Adobe.

Adobe

Natuurlijk zijn die Adobe-programma’s niet slecht, maar is “bekend en beroemd” hetzelfde als “geliefd en gemakkelijk”?
Bij mijn oude cursisten tref ik vaak de gratis Photoshop Album Starter Editie aan (een hele mond vol), die natuurlijk door “zoonlief”op hun computer is gezet (meestal samen met de Adobe Reader) zodat “pa en moe” ook met foto’s aan de gang kunnen. En wat zie ik dan: een chaos. En wat hoor ik dan: dat ze helemaal niet begrijpen wat ze ermee kunnen doen.

adobe photoshop programma album

Nu zegt dit niets, want “pa en moe” kunnen zelden goed met hun computer overweg, laat staan met zoiets ingewikkelds als een flinke hoeveelheid foto’s verspreid over een chaotische hoeveelheid mapjes. Bovendien interesseert het hun niet echt, want ze hebben er meestal toch al afdrukjes van en dan gaan ze echt niet op hun computer naar foto’s zitten kijken. 

Maar ook bij jongere mensen is het vaak een chaos, dus het niet alleen een kwestie van "ouderdom". Hoe komt zoiets, want dit Adobe-programma maakt op het eerste gezicht best een gebruiksvriendelijke indruk en lijkt veel op de organizer van een oude versie van Adobe Photoshop Elements

Uploaders

De eerste boosdoener is altijd de automatisch meegeïnstalleerde fotodownloader die in het systeemvakje staat te loeren of er iets wordt aangesloten dat op een camera lijkt. En de tweede boosdoener is de gebruiker zelf die denkt dat het dan vanzelf wel goed zal gaan en dus meteen op OK klikt. 

Wat er dan gebeurd, legt de kiem voor de onwerkbare chaos die ik bij iedereen zie. Bij het installeren van het programma is er een map met de naam “Adobe” gemaakt in de map Mijn afbeeldingen (in Vista heet die map gewoon Afbeeldingen). Die map heeft bovendien verschillende submappen, waaronder de map “Foto’s digitale camera”. 
Welnu: in die map wordt door de downloader telkens een nieuwe submap gemaakt met datum en tijdstip als naam, dus bijvoorbeeld 2008-01-18 en daarin komen dan bijvoorbeeld 20 nieuwe foto’s terecht die vervolgens direct in het hoofdvenster verschijnen als miniaturen. En vervolgens doet men er dan vrijwel niets meer mee. 

Dit is een principiële ontwerpfout die ik zo vaak zie, want daardoor ontstaan er op den duur te veel mappen met zinloze namen die bovendien te diep verscholen liggen. 
Als de gebruiker geen eigen map kiest via Bladeren… dan moet er gewoon automatisch een map 2008 worden gemaakt in de map Mijn afbeeldingen die steeds wordt aangevuld met nieuwe foto’s totdat dit jaar voorbij is. Simpel, maar kennelijk komt geen enkele fabrikant op die gedachte.
De gebruiker kan dan van groepen foto’s in zo’n jaargang verzamelingen (albums) maken om bepaalde gebeurtenissen zoals een familiefeest apart van de rest te kunnen bekijken en hij/zij kan tags (trefwoorden) toepassen om bepaalde foto’s gemakkelijker terug te kunnen vinden.
Dan maak je pas optimaal gebruik van de archiveringsmogelijkheden van dit programma en blijft je computer toch overzichtelijk. Maar wie doet dit? - ik zie het nooit!

Photoshop Elements

Adobe kan het natuurlijk niet helpen dat velen de aangeboden mogelijkheden niet of nauwelijks benutten, maar Adobe kan het wel helpen als ze op andere belangrijke punten steken laten vallen, zoals te gebrekkige correctiemogelijkheden, het veroorzaken van dubbele bestanden en het ontbreken van een goede back-up faciliteit. 
Daardoor wint Picasa het op alle punten, tenzij je de Starter alleen hebt gebruikt als aanloopje naar Photoshop Elements en dan zie je (nadat je 95 euro hebt neergeteld) tot je grote schrik het vreselijk sombere venster van versie 6 (ik heb niet kunnen vinden of de klassieke frissere “look” ook nog mogelijk is):

photoshop elements vergelijken picasa foto

Het is een “loei” van een programma dat zeer traag installeert en ook zeer traag start, maar dan heb je wel waar voor je geld, mits je een doorzetter bent die zich een weg weet te banen door een onoverzichtelijke woud aan mogelijkheden. Want naast de al uitgebreide organizer (de "Starter in het kwadraat"), heb je 3 editors met tientallen plug-ins (die je kunt uitbreiden) en een aantal speciale projecten onder “Creëer” en “Deel”.
Dus totaal ongeschikt voor de doorsnee-seniorcursist, die waarschijnlijk ook weinig behoefte zal hebben aan het onderstaande artistieke gedoe (en dit is nog maar een simpel voorbeeld):

adobe ongeschikt picasa fotoprogramma

Maar ik raak er zelfs als ervaren rot gestoord van dat in die organizer de basale correcties ontbreken die je meteen na het downloaden nodig hebt. Dan moet je voor een kleine scheefstandcorrectie naar één van die editors (welke?) die supertraag opstart en dan tref je een manier aan die het qua gebruiksgemak in de verste verte niet haalt bij Picasa en bovendien ook niet bij elke foto bruikbaar is.
En natuurlijk scheept dit programma mij ook op met dubbele bestanden die ik allemaal in een back-up mee moet sjouwen. Leren ze het nu nooit?

Paintshop Pro

Wat moet je nu met zoiets? Maar eens kijken of concurrent Corel het met Paintshop voor iets minder geld iets beter doet (in ieder geval kun je daarin het nageaapte sombere grijs wel uitschakelen)? Ik weet het niet, want ook dit programma is een ingewikkelde kerstboom, zoals je hieronder meteen kunt zien:

paint shop programma foto bewerken

Maar Paintshop is toch meer een klassieke fotobewerker zonder veel poespas en daarom eigenlijk een zeer veelzijdige aanvulling op Picasa, niet alleen voor allerlei artistieke “grappen&grollen” maar soms ook voor speciale correcties die helaas in Picasa ontbreken zoals correctie van lens- en/of perspectivische vertekening (in het bovenstaande voorbeeld zijn beide correcties met succes toegepast), maar dat kan met Elements ook wel - alleen veel minder handig.
Helaas bezorgt de uploader van Corel je (als je even niet oplet) ook een heleboel ongewenste mapjes en zelfs omgenummerde foto’s. Maar bij versie 12 (X2) kom je dan tenminste terecht in een “snellaboratorium” dat niet onderdoet voor Picasa.
De organisatorische behulpzaamheid van het programma is echter erg zwak. Dat gebrek probeert Corel te compenseren met Media-One (voorheen “Snapfire”), maar dat is ook geen echt goede oplossing.
Voor de meeste mensen dus ook veel te ingewikkeld – die zijn waarschijnlijk beter en goedkoper uit met de speelsere Digital Imaging Suite van Microsoft (voorheen Picture-It!), maar die wordt niet meer geleverd.

Dus toch maar Picasa?

Picasa blijft dus een onovertroffen organizer en prima corrector die de Adobe Starter, maar ook Corel MediaOne en de Windows Fotogalerie en anderen ver overtreft. Als je al met Picasa niet in staat bent om je verzameling netjes en overzichtelijk te organiseren, dan ben je daar met geen enkel programma toe in staat. 

Maar als je in Picasa wel alles netjes op orde hebt en je wilt met sommige foto’s zo nu en dan een paar bijzondere “trucs” uithalen, dan zul je op zoek moeten gaan naar een programma dat bij jou past - ook financieel. Begin dan maar gratis met IrfanView of PhotoFiltre, maar misschien kom je op den duur toch uit bij Paintshop en heel misschien bij Photoshop Elements. Ieder zijn meug, niet waar?

Als ik mijn waardering voor de verschillende aspecten van de genoemde programma’s op een grove schaal van 1-5 zet, kom ik tot het volgende lijstje:

tabel vergelijking vergelijken programma fotoprogramma

* Hier bedoel ik de gratis versie. De betaalde versie krijgt 2 punten meer en is gratis bij aanschaf van Paintshop. De winkelprijs voor Elements en Paintshop ligt rond de 90 euro. De Fotogalerie is een standaard onderdeel van Windows-Vista, maar bestaat met de toevoeging “Live” ook als een gratis programma voor Windows-XP.

Het testen van deze programma’s heeft mij heel veel tijd gekost en weinig plezier opgeleverd. Jij kunt dat natuurlijk ook proberen, want in de gele boekjes van Computer-Idee krijg je er een cd met een proefversie bij, zodat je die honderden megabytes niet hoeft te downladen. Bovendien heb je die boekjes er hard bij nodig om de voorbeelden uit te proberen, anders verdrink je meteen.

Opmerking: hierna heb ik nog de ACDSee Fotomanager getest (ca. 30 euro). Dat programma zou als alternatief voor Picasa mijn eerste keus zijn en volgens mijn testcriteria haalt het dan ook 15 punten. Er is ook een professionele (dus "grijze") versie van dit goede programma voor ca. 100 euro.

In Picasa3 zullen er nog meer gemakken aanwezig zijn, dus dan zal het totaalscore naar 17 of 18 gaan. 

Voor actuele informatie zie Toch maar Adobe?

Meer over fotografie opleidingen

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Tips voor het fotograferen van kunst

Moet je voor je opleiding kunst fotograferen? Kijk dan eens bij de tips voor het fotograferen van kunst. Mogelijk vind je ook camera reviews interessant, bijvoorbeeld het review van deze Nikon D7000.


Meer over dit onderwerp

Lenzen kopenLenzen fotografie
Verplaatsen en meerVerplaatsen en selecteren in Picasa
ISO waardeISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?