Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Importeren
Mappenbeheer
RAW
Sorteren
Verbergen of verwijderen
Zoeken

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 

Fotogalerie Windows

Fotogalerie: helaas nog niet goed

Let op: de informatie in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie zie Fotogalerie: helaas nog niet goed. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

In een nieuwe computer horen alle basisprogramma’s aanwezig te zijn en die mogen voor mijn part allemaal van Microsoft zijn. Dat “Europa-Neelie” (variant op “Soerabaja-Johnny”) dat niet snapt, komt omdat zij niets van computers weet en haar juristen evenmin, want niets belet ons om die computer daarna aan te gaan vullen met tientallen programma’s die helemaal niet van Microsoft zijn. Maar een gewoon mens is blij dat dit niet hoeft - tenzij bij uitzondering. De Adobe (Acrobat) Reader is bijvoorbeeld zo’n uitzondering, omdat PDF een wereldstandaard is geworden die toevallig niet door Microsoft is uitgevonden. Tot voor kort was een redelijk fotoprogramma ook zo’n uitzondering, want Microsoft heeft nooit iets bruikbaars zoals de eenvoudige Photo Editor van Office aan de Windows Bureauaccessoires toegevoegd, net zomin als een simpele spreadsheet met de naam CalcPad. Dat zou erg handig en verstandig zijn geweest - vooral in computerlessen! 

Daarom is het eindelijk te prijzen dat Microsoft aan Vista een interessant fotoprogramma met de naam Fotogalerie heeft toegevoegd en dat is dus handig voor iedereen. 
Maar het is dan weer erg onlogisch dat hun met zoveel tamtam aangekondigde integrale beveiligingsprogramma One-Care ontbreekt, want iedereen kan toch na een proefperiode besluiten om er tegen een jaarlijkse betaling mee door te gaan of iets anders te nemen. Misschien is Microsoft toch een beetje bang geworden van Neelie?

Maar nu die Fotogalerie: die bestaat zelfs als een iets betere Windows-Live variant ook voor XP omdat je daarmee je foto’s op Live Spaces kunt plaatsen waarop je kunt inloggen via je oude Hotmailadres of via een nieuwe Live-ID.

Opmerking: ook interessant is de Live-variant van Windows Mail (Outlook Express versie 7), want dat programma biedt - naast de mogelijkheid om verschillende accounts te beheren - eindelijk een goede manier om foto’s mee te zenden (die heten dan Fotoberichten). De ontvanger krijgt dan een mailtje met miniatuurfoto’s en een link naar een tijdelijke website waar hij die foto’s in optimale kwaliteit kan zien en eventueel kan downloaden.

Van die Live-variant van de Fotogalerie zie je hieronder het startvenster met foto’s uit de map Mijn afbeeldingen

foto bestand gallery

Na een eerste vluchtige kennismaking (een half jaar geleden) was mijn oordeel al negatief en dit is na een grondiger test alleen nog maar negatiever geworden op ‘n paar lichtpuntjes na die ik aan het eind moet toelichten. 

Mensen die al jaren een ander fotoprogramma gebruiken, hoeven dus niet om te schakelen naar die Fotogalerie en dat geldt zeker voor de mensen die Picasa van Google al op een goede manier hebben leren gebruiken en inmiddels ook de nodige back-ups hebben gemaakt. Daar kunnen zij in Vista onbezorgd mee verder. 

Maar zelfs fotobeginners die erg gebaat zouden kunnen zijn met de directe beschikbaarheid van zo’n standaard Windows-programma, moet je helaas aanbevelen om toch maar Picasa te nemen. En dat is toch eigenlijk erg vreemd voor zo’n beroemd bedrijf met zulke capabele mensen. Maar het is tegenwoordig toch bijna een wonder als iets gewoon goed is!

Basisfouten

De basale fout is dat het programma teveel is gericht op sortering naar datum - ongeacht de mappen waarin je foto’s zich bevinden. 
Maar die ordening is alleen zinnig als die data correct zijn en dat is vaak niet het geval. Dat hoeft weliswaar voor recente foto’s geen probleem te zijn, mits je camera(‘s) correct waren ingesteld en dat wordt nogal eens vergeten. Maar het wordt een groter probleem als oude foto’s worden gescand en worden opgeslagen. Dan is die recente opslagdatum bepalend en die is natuurlijk totaal niet relevant.
Maar er is zowaar een correctiemogelijkheid: je kunt datum en tijd van opname invoeren (of een geschatte datum en tijd) en dan komt die foto wel in een realistische ordening terecht – althans in de Fotogalerie. Voor veel oude foto’s is dit natuurlijk een hels karwei, maar het is tenminste mogelijk – alleen: Microsoft houdt zich weer niet aan de internationale normen, dus die nieuwe data kun je buiten de Fotogalerie nergens terugvinden en met bijschriften gaat het ook al niet zoals het hoort. Leren ze het nu nooit?

Bovendien kun je per map geen zinnige sortering vastleggen – hetzij op bestandsnamen (volgordenummers), hetzij op data, of een handmatige ordening (dat kan al helemaal niet), want het programma onthoudt jouw keuze niet en na de volgende start zou je dus opnieuw moeten beginnen met sorteren en dat is dus gekkenwerk.
Ook voor het starten van een diavoorstelling moet je dus steeds beslissen welke ordening in dat geval het meest zinvol is: lastig en tijdrovend!

functionele randjes passepartout passe-partout

Los van alle andere gebreken, breek je in dit programma dus al je nek over sorteerproblemen die je in Picasa helemaal niet hebt en dat is al voldoende reden om het af te keuren. 
Daarnaast zijn de primaire correctiemogelijkheden ook onvoldoende (fijne rotatie en omzetting naar zwart-wit ontbreken) of onlogisch uitgebreid zoals bij “belichting aanpassen”:

passepartout, passe-partout bestand foto

Je maakt daarbij bovendien secundaire bestanden in een onbekende map, waarvan je niet weet of die in een back-up meegenomen worden, want het programma zelf heeft daarvoor geen enkele voorziening. Zolang de originele bestanden bestaan, kun je de gevolgen van jouw correcties ongedaan maken, maar je kunt ze ook na verloop van tijd automatisch laten verwijderen (dat vind ik overigens wel een redelijke oplossing). Dit betekent dus ook dat de foto’s in je gewone mappen meestal niet meer de originele foto’s zijn.

Trefwoorden

Voor het maken van subverzamelingen ben je in de Fotogalerie helemaal afhankelijk van het invoeren van “labels” of “tags” (trefwoorden) en dat is ingewikkelder dan het werken met albums in Picasa. Als je dan later in de linker kolom de tag “strand” aanklikt, krijg je meteen alle foto’s te zien die je in de loop van de tijd aan strand hebt gemaakt – in eerste instantie weer gesorteerd in maanden met de meest recente foto’s bovenaan:

programma foto gallery

Het is geen probleem (alleen veel meer werk) om meerdere trefwoorden aan dezelfde foto toe te kennen, zodat je die foto ook onder andere trefwoorden kunt vinden. Maar dit maakt meteen duidelijk dat je eindeloos veel trefwoorden kunt verzinnen, zodat je er dus goed aan doet om vooraf 26 thema’s te bedenken die voor jouw het meest van belang zijn. Anders wordt het toch een erg bewerkelijke en onoverzichtelijke bende. Het is ook duidelijk dat foto’s die je geen trefwoord geeft, in een grote verzameling niet gemakkelijk terug te vinden zijn.

Je kunt ook subverzamelingen maken door foto’s 1-5 sterren te geven, maar als jij weet met hoeveel sterren je een bepaalde foto moet waarderen, ben je heel erg knap. Dit is een onzinnige manier: één ster is voldoende om je favorieten te markeren of om aan te geven dat je van die foto ook een afdruk hebt. Hetzelfde probleem geldt voor de malle sterren in de Windows Media Player, maar je hoeft er niet persé iets mee te doen.

Voor het afdrukken van foto’s met je eigen printer wordt gewoon gebruik gemaakt van de Windows-afdrukwizard die de fout maakt dat foto’s worden bijgesneden naar het gekozen formaat. Dat hoeft niet altijd een bezwaar te zijn, maar kan dus ook tot ongewenste resultaten leiden. Dit schoonheidsfoutje is natuurlijk ook in Vista nog niet opgelost. In Picasa kun je kiezen hoe je het wilt en zo hoort het.

wizard afbeeldingen afdrukken afbeelding

Er zijn vanuit de Fotogalerie geen connecties naar bekende printservices, maar dat is ook niet nodig, want je kunt daarvoor de website van Kruidvat of Hema gebruiken.

Lichtpuntjes

Soms kunnen nadelen ook voordelen zijn als je ze op de juiste manier benut. Als je (zoals gebruikelijk) een chaos aan fotomappen hebt, dan is het in Picasa ook een chaos en dat is dan een goede reden om aan die chaos een einde te gaan maken.
Maar daar zijn de meeste mensen te lui of te ondeskundig voor en in de Fotogalerie heb je van die chaos ogenschijnlijk geen last doordat je de foto’s in eerste instantie ziet met de meest recente maand bovenaan - ongeacht in welke mappen ze zich allemaal bevinden. Je ziet pas de inhoud van een map als je die map bewust selecteert – normaal zijn alle relevante mappen geselecteerd.
Maar als je camera nog op “2003” staat, geeft dat toch een onzinnig resultaat en dat geldt ook als jouw camera eindelijk wel correct is ingesteld, maar er zitten foto’s tussen van iemand anders wiens camera nog op “2004” stond, dan geeft dat dus ook een onzinnig resultaat.
Maar als al die camera’s nu toevallig wel eens goed staan ingesteld (het zou een wonder wezen), dan is het soms best praktisch dat je in de linkerkolom een maand of zelfs een dag in een maand kunt selecteren om de foto’s te zien die je toen hebt gemaakt, want dat gaat in Picasa niet zo gemakkelijk.

Ook het toevoegen van trefwoorden (“labels” of “tags”) gaat in de Fotogalerie iets handiger dan in Picasa omdat je in de galerie een overzicht hebt van de reeds eerder gemaakte trefwoorden. Dit voorkomt dat je nodeloos variant-trefwoorden gaat verzinnen. Omdat die trefwoorden gelukkig wel op de juiste manier als IPTC-keywords in de bestanden worden opgenomen, zijn ze ook in andere programma’s bruikbaar – dus ook in Picasa. Eindelijk goed.

Opmerking: als je die foto’s reeds in Picasa hebt bewerkt, zie je in de Fotogalerie nog de originelen, maar dat maakt voor het toevoegen van trefwoorden niet uit. Je moet dan echter niet in de verleiding komen om die foto’s in de Fotogalerie alsnog te gaan corrigeren, want dan verpest je ze voor Picasa. Dus als je persé wilt dat je in de Fotogalerie de gecorrigeerde foto’s ziet, moet je in Picasa helaas voor “Wijzigingen opslaan” kiezen.

Het probleem met Microsoft is dat ze geen goed toegankelijk depôt voor opbouwende kritiek hebben en dat is nu juist het hele verschil: Google is blij met opmerkingen van deskundige gebruikers en het resultaat daarvan zie je vaak terug in volgende updates. 
Daarom zal de Fotogalerie altijd een programma tussen “mal en dwaas” blijven – te goed om onbruikbaar te zijn, maar toch weer net niet goed genoeg om als een goed alternatief voor Picasa te kunnen dienen. Jammer is dat toch! 

We hebben er dus helaas weer een uitzondering bij: installeer Picasa ook maar gerust op je nieuwe Vista-computer.

In Picasa3 zullen waarschijnlijk zoveel handige uitbreidingen en verbeteringen aanwezig zijn, dat de Fotogalerie helemaal in het stof zal bijten. Bij Microsoft zullen ze "tanden knarsen".

Voor actuele informatie zie Fotogalerie: helaas nog niet goed

Meer over fotografie opleidingen

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.


Meer over dit onderwerp

Tips voor het fotograferen van kunstTips voor het fotograferen van kunst
Verbergen of verwijderenVerbergen of verwijderen in Picasa
3D foto app3D Photo Creator - 3D foto app voor iPhone en iPad