Algemeen
Overzicht Picasa 2

Voorbeschouwing
Picasa installeren
Is je scherm wel goed?

Alfabetische Picasagids
Collages
Corrigeren
E-mail
Exporteren
Filmpje
Importeren
Mappenbeheer
RAW
Sorteren
Verbergen of verwijderen
Zoeken

Nabeschouwing
Dia's en foto's scannen
Nu jij nog?
Toch maar Adobe?
Windows Fotogalerie
 

Exporteren vanuit Picasa

Let op: de informatie hieronder en in de linker kolom is bedoeld voor Picasa2
Voor actuele informatie over dit onderwerp zie Exporteren vanuit Picasa. Inmiddels is ook Picasa 3.9 met Google+ integratie beschikbaar.

De letter E heeft nog een onderschat Picasa-onderwerp in petto, namelijk Exporteren. Rechtsonder in het Picasa-venster bevinden zich 7 grote knoppen die allemaal met exporteren hebben te maken, ook al heet er maar één knop echt Exporteren. Hieronder zie je ze:

export exporteren bestanden

Opmerking: sinds versie 2.5 is er een 7e knop bijgekomen voor het uploaden van geselecteerde foto's naar Picasaweb.

Exporteren is nodig vanwege de speciale manier waarop Picasa met bestanden omgaat: Picasa laat die bestanden immers ongemoeid - ongeacht de correcties die je met Picasa hebt aangebracht.

Belangrijke gevolgen:

1. Je mag die bestanden niet met andere programma’s gaan bewerken, want dan krijg je in Picasa vreemde resultaten - tenzij je in Picasa nog niets hebt gedaan. 

2. Als je die bestanden in een ander programma nodig hebt, zul je over het algemeen bestanden willen hebben waarin de Picasa-correcties wel zijn opgenomen. Dat andere programma kan van alles zijn: de driver van je eigen printer omdat je een paar foto's wilt gaan afdrukken of een extern programma zoals Blogger omdat je ze in je weblog wilt opnemen. Of een fotoprogramma zoals IrfanView om er iets speciaals van te maken, bijvoorbeeld een Nieuwjaarskaartje

3. Als je om welke reden dan ook de originele bestanden nodig hebt, moet je met de Windows Verkenner kopiebestanden in een andere map maken. Die map mag best voor Picasa toegankelijk worden gemaakt (meestal gaat dat vanzelf), bijvoorbeeld omdat je in Picasa wilt gaan experimenteren met allerlei speciale effecten. Maar meestal zul je die kopiebestanden maken om met een ander fotoprogramma aan de slag te gaan omdat niet alles in Picasa kan. 

4. Als je een origineel bestand als bijlage per e-mail wilt verzenden, hoef je geen kopiebestand te maken wat dat wordt al door je e-mailprogramma gedaan (dat is namelijk het verzonden bestand). 

Je kunt dus ook zeggen: exporteren is noodzakelijk om een foto er buiten Picasa net zo te laten uitzien als in Picasa. 
Deze werkwijze is zo anders dan in vergelijkbare programma's, dat je snel in verwarring kunt raken. Bijvoorbeeld in Photoshop Album waarvan de gratis starteditie op het eerste gezicht veel op Picasa lijkt - wordt het originele bestand na correctie automatisch opgeslagen in dezelfde map, maar met een aangepaste naam. Dat is niet alleen vervelend omdat je dan tweemaal zoveel bestanden in die map krijgt, maar dan zijn er van vrijwel elke foto al 2 bestanden waar je niet aan mag komen. 
 
Nu terzake! Als ik de knoppen even in alfabetische volgorde langsloop, hebben we:

Afdrukken

Dat is duidelijk (zie "Afdrukken").

Bestellen

Het verzenden van geselecteerde foto's naar een printservice, bijvoorbeeld van het Kruidvat. Daarvan weet ik dat er in die centrale niet op onacceptabele wijze wordt bijgesneden. Dus als jij bijgesneden foto's aanlevert, krijg je afdrukken met formaten tussen 10x10 en 10x18 cm (zie "Afdrukken").

Blogger

Dat is in principe ook duidelijk, maar je moet natuurlijk wel een account bij Blogger hebben en een template voor jouw weblog hebben gekozen om iets aan deze knop te hebben. Dan nog vind ik deze manier van uploaden niet zo prettig. Wel moet worden opgemerkt dat je de mogelijkheid krijgt om de foto's te verkleinen en dat is altijd verstandig om te doen. Ik kies dan bij een liggende foto voor 480 en bij een staande voor 320 pixels (zie "Blogger").

Collages

Dat is in principe ook duidelijk. Er wordt dan een nieuw jpg-bestand gemaakt in een map naar keuze, normaliter in de map Mijn afbeeldingen (zie "Collages").

E-mail

Reeds behandeld in de vorige blog. Ook hierbij worden de geselecteerde foto's automatisch verkleind (640 pixels is een goede instelling - zie Opties).

Exporteren

Dit is de knop waar het eigenlijk om gaat en die een heel belangrijke, maar waarschijnlijk sterk onderschatte functie heeft. Je moet hem altijd gebruiken als je in of buiten Picasa iets speciaals wilt gaan doen. Je moet dan eerst één of meer foto's selecteren en als je dan op die knop klikt, zie je dit venstertje:

 naar map exporteren afbeelding foto

Standaard is dat Picasa de geselecteerde bestanden wil plaatsen in een speciale submap Picasa-exports in de map Mijn afbeeldingen. Dat is handig en moet je niet veranderen. 
Maar Picasa doet ook een voorstel om die bestanden dan in een submap te plaatsen met dezelfde naam als de map (of het album) waarin zich de geselecteerde bestanden bevinden. Dat kan erg verwarrend zijn, want dan krijg je bijvoorbeeld twee mappen met de naam 2006. Maar je mag die naam best aanpassen en er bijvoorbeeld Test van maken. Het gaat immers meestal om een tijdelijke map omdat je wat wilt gaan experimenteren. 

De volgende keuze is ook erg belangrijk: formaat aanpassen of niet? De aanduiding "oorspronkelijk" is verwarrend, want mijn originele bestand heeft bijvoorbeeld 2608x1952 pixels, terwijl de in Picasa bijgesneden foto er nog 2500x1850 bevat en dat wordt bedoeld (er wordt dus een nieuw bestand gemaakt dat ook 2500x1850 pixels bevat). 

Als je echter voor een aangepast formaat kiest, kun je vervolgens het schuifje op 320, 480, 640, 800, 1024, 1280 of 1600 pixels instellen en die maat heeft altijd betrekking op de grootste maat van het origineel (een liggende foto wordt dan bijv. 640 pixels breed en een staande foto 640 pixels hoog). Deze mogelijkheid komt uitstekend van pas bij het gebruik van foto's in PowerPoint of in Word om te voorkomen dat zo'n bestand tot vele megabytes gaat uitdijen en daardoor onhandelbaar wordt. Maar uiteraard ook voor publicatie op websites of voor fotoalbums die je bij Hema of Kruidvat wilt bestellen: kleine foto's exporteer je met 800 pixels, grote met 1600 en supergrote in oorspronkelijk formaat. Dat scheelt enorm in de megabytes die je na het realiseren van je albumontwerp moet uploaden en de kwaliteit lijdt er geen spat onder. Daarna kan al die geëxporteerde bups weg, dus in de Windows Prullenbak.

Omdat bij exporteren altijd JPG-bestanden worden gemaakt (ook al is het origineel bijvoorbeeld een PSD-bestand uit Photoshop of een RAW-bestand uit een dure camera), kun je de compressiekwaliteit instellen en ik neem altijd 90% om geen extra kwaliteitsverlies te veroorzaken (de meeste originelen zijn immers ook JPG-bestanden). Je zou ook 100% kunnen kiezen, maar dan krijg je bestanden die groter zijn dan het originele bestand (wat overigens niet altijd een bezwaar hoeft te zijn). 

Dan kun je op OK klikken en worden de bestanden gemaakt (als het er veel zijn kan dat best lang duren) en in de automatisch gekozen map of in de door jou gekozen map geplaatst. Dan wordt vanzelf het venster van de map Picasa-exports geopend, zodat je die nieuwe map meteen ziet staan en direct verder kunt met bijvoorbeeld IrfanView:

export exports programma

Wat je dan allemaal kunt gaan doen, wordt slechts beperkt door jouw ervaring met diverse andere fotoprogramma’s. 

De nieuwe knop Webalbums wordt in een andere blog besproken, maar dat is dus ook een vorm van exporteren.

Opmerking: het is inconsequent dat de knop Cadeau-cd niet onderaan staat, want dat is ook een vorm van exporteren. 

Voor actuele informatie over Picasa3 zie Exporteren vanuit Picasa

Meer over fotografie

- Alles over een fotografie opleiding.
- De Fotovakschool is een gerenommeerde opleiding tot fotograaf.
- Je kunt een basisopleiding fotografie volgen op de Fotovakschool.
- Meer informatie over de MBO opleiding fotografie met studiefinanciering.
- Je kunt de Fotovakschool MBO ook in deeltijd doen.
- Ga je liever een stap verder, dan is de HBO fotografie opleiding wellicht iets voor je.
- Ben je kunstzinnig en wil je iets met fotografie? Kijk dan eens bij de Kunstacademie richting fotografie.
- Ook op de Fotoacademie kun je terecht voor een fotografie studie.
- Is een opleiding teveel van het goede, volg dan eens een fotografie seminar.

Fotografie cursus in Limburg

Wil je een fotografie cursus volgen in Limburg, kijk dan eens bij dit artikel over De Creatieve School. Je kunt ook inspiratie opdoen door te kijken naar dit artikel over de top 10 van beroemde fotografen. Wil je meer met productfotografie, dan zijn deze tips voor productfotografie voor een webshop wellicht iets voor je.


Meer over dit onderwerp

Inleiding materiaalUitrusting - Het materiaal van de natuurfotograaf
3D scanbeeldje3D scan en 3D beeldje van jezelf of je kinderen
Kleurrijke foto'sKleuren - tips voor kleur bij foto's