Terug naar het nieuwsoverzicht.

Zelfmaakmode - Stoffig imago, maar wel druk bezocht

Door: Maartje Huijben

BERGEN OP ZOOM - Hordes kooplustige vrouwen bepakt met plastic tasjes. Hier en daar een verdwaalde man.

Liefhebbers van zelfmaakmode struinen de stofjesmarkt op de Grote Markt in Bergen op Zoom af.
Foto: Con Clasquin / het fotoburo

De vele strekkende meters stof op de Grote Markt in Bergen op Zoom trokken gisteren veel zelfmaakmode - publiek uit diverse windrichtingen. Van Alblasserdam tot Bergen op Zoom en van het Belgische Sint-Niklaas tot Oosterhout. Ook het Zeeuwse dialect is krachtiger aanwezig dan het Bergse. Voor even dan, want met na het afbreken van de kraampjes vertrekken ze weer naar de polders. De stormachtige drukte zorgt voor een snelle 'stofwisseling' op de markt met circa 120 kramen. De weelderig gedrapeerde stoffen hebben op het leger thuisnaaisters dezelfde aantrekkingskracht als een pot honing op een wesp.

Zwart-wit is duidelijk in de mode als het gaat om zelfmaakmode. Bijna ieder kraampje heeft een uitgebreide collectie van printen in deze twee tinten. Stippen, strepen het kan niet gek genoeg zijn. Het stoffenspektakel dat twee keer per jaar neerstrijkt in Bergen op Zoom is het walhalla voor iedere liefhebber van zelfmaakmode.

Het oubollig imago van thuisnaaisters ligt wat Wil en haar vriendin uit Druten betreft allang in de lappenmand. "Het is niet saai. De confectie is juist zo gewoontjes. De buurvrouw in Druten loopt bij wijze van spreke in dezelfde blouse." Haar outfit zet haar woorden kracht bij. Ze draagt een sierlijke rok gemaakt van een luxueus, glimmend stofje. "Zelf gemaakt."

De Belgische maakt van het bezoekje aan Bergen op Zoom samen met haar vriendin een speciaal uitje. "Er zijn hier zoveel stoffen verkrijgbaar. Dit is een waar paradijs voor iemand die van kleding maken houdt. Ze hebben hier alles, van hele dure stoffen tot een gewoon simpel kleedje. De komende maanden kan ik weer vooruit", lacht ze, wijzend naar de tassen in haar hand.

Op de Grote Markt lopen alleen maar 'experts van een Singer of Pfaff'. Dat is aan alles te merken. Deze vrouwen weten alles van patronen, raderen, ritsen vervangen en quilten. Geïnteresseerd luisteren enkele oudere dames naar het relaas van John Godefroy. Hij geeft een demonstratie met een borduurmachine. "Via een usb-stick laad je bijvoorbeeld een eend in de machine. Lap stof eronder en de machine borduurt het. Je hoeft zelf eigenlijk nog maar weinig te doen."

Onder de indruk van het knap staaltje werk, lopen de vrouwen uit Druten weer door. "Dat is allemaal wel leuk en aardig, maar dan is de lol er toch helemaal vanaf", fluisteren ze samenzweerderig.

Een vluchtige observatie leert dat veel bezoekers reeds zelfgemaakte kleding dragen. Een broek, een jasje, allemaal zelfmaakmode. De gereformeerden van de bible belt vormen daar geen uitzondering op. Een vrouw uit Druten heeft speciaal voor deze markt een kleine zestig kilometer afgelegd. "Bij ons in Druten heb je ook zo'n winkel, maar die is op zondag open. Dan doe ik dit soort dingen niet. Ik maak alles zelf. Met naald en draad." En weg is ze met een grote boodschappentas die het succes van deze markt onderstreept.

De Stem - 12 april 2007