Terug naar het nieuwsoverzicht.

'Spelen met patronen en lapjes en dan doorpitten'

Door: Will Bax

MIDDELRODE - De fijn geweven quiltstofjes lagen twee jaar in haar kast, voordat Marijke Wolvers ze verwerkte in die ene quilt, die voor haar een grote emotionele waarde heeft.

De naam van de doorgestikte deken, Going North, verwijst niet alleen naar de Story of the Underground Railroad, die volgens overlevering de vlucht van de slaven in de VS in het gedecoreerde bovenvlak van patchwork vertelt. De naam verwijst ook naar haar driemaandelijks verblijf in Zweden, waar ze de quilt maakte.

"In aanwezigheid van mijn kleinzoon ging ik aan de slag. Logeert hij bij ons in Middelrode, herkent hij bepaalde motieven nog steeds. "Het pronkstuk ligt ook als gebruiksvoorwerp op de bank in haar huis. "Heb ik het koud, kruip ik er lekker onder."

De zogeheten sampler, gemaakt van drie lagen textiel en aan elkaar genaaid door middel van doorpitten oftewel quilten, is opgebouwd uit vijftien verschillende traditioneel vormgegeven blokken, 30 x 30 cm.

Ingekaderd in een rand van ecru en aan de voorkant uitgevoerd in de verstilde tinten van de Civil War reproductiestoffen, zoals ossenrood en Pruisisch blauw, is elk vierkant een medium om in bedekte termen een boodschap over te brengen. "Hingen de conductors (helpers) dat buiten, wisten de gevluchte slaven, dat de kust veilig was. Bijvoorbeeld, het Drunkard's path, het dronkemanspad, gaf aan, dat ze zich zigzaggend door de bossen moesten bewegen om niet gezien te worden."

Marijke Wolvers, die een onderwijsachtergrond heeft en ook quiltcursussen geeft, maakt ook kerstquilts. Zij ging acht jaar geleden met haar arbeidsintensieve hobby van start. "Het is ernstig uit de hand gelopen met mij. Breng ik de verschillende vormen, kleuren en patronen bij elkaar, kan ik mij er helemaal in verliezen. Het is heerlijk zó te spelen met de lapjes, die ik zelf snijd en machinaal verwerk, vanwege de stevigheid."

Ze ontwerpt ook zelf. "Via een computer quiltprogramma. Want ik ben een kind van deze tijd."

De quilttechnieken, die al door de Romeinen werd gebruikt om matrassen met stro of veren te vullen, werden in de 19e eeuw door Europese emigranten naar Amerika meegenomen. De oudste quilt in Nederland, een poppendeken, dateert uit 1680.

"In ons land werd quilten van oudsher vooral bij hergebruik van kleding toegepast. Pas vanaf 1950 begonnen textielkunstenaars te experimenteren en zijn de artquilts ontstaan. Daarna kwam het quilten terug van weggeweest. Het oubolige imago is er af. Ook als sociale bezigheid is quilten weer helemaal in."

29 november en 30 november van 12.00 – 16.00 uur kerstshow quilten en groendecoraties: Het Gewat 28 Middelrode. www.marysdreams.com

Brabants Dagblad - 31 december 2008