Terug naar het nieuwsoverzicht.

'Ik móet dit kunstwerk maken'

Door: Cornelleke Blok

Het is een eerbetoon aan de slachtoffers van de watersnoodramp. Op een groot doek borduurt kunstenares Miep van Riessen uit Schagen (Noord-Holland) de namen en geboortejaren van alle 1836 slachtoffers. Ze werkt er al bijna vijf jaar elke dag aan.

Op een groot doek borduurt kunstenares Miep van Riessen uit Schagen de namen en geboortejaren van alle 1836 slachtoffers van de Ramp. Inzet: detail van het kunstwerk.
Foto: John Oud

"Ik heb nog geen moment gedacht: was het maar af. Ik móet dit doen. " Ze is dan wel geen Zeeuwse, maar Van Riessen voelt zich nauw betrokken bij de Ramp. "Mijn schoonfamilie maakte de ramp mee. Mijn schoonouders woonden in Oost-Souburg, de rest van de familie op Schouwen-Duiveland. Een grootmoeder van mijn ex-man, twee tantes en kinderen uit Oosterbeek, die in Zeeland logeerden, ze zijn allemaal verdronken. Ik kan me nog goed herinneren dat er evacués bij mij in de klas kwamen. Het leefde heel erg. Ik was al langer van plan om een kunstwerk over de watersnoodramp te maken. Ineens kreeg ik een idee: ik ga iets met al die namen doen."

Na de vijftigste herdenking van de ramp ging Van Riessen aan de slag. " Ik moest eerst achter alle namen van de slachtoffers aan. Daarna heb ik de Zeeuwse Eilanden geschilderd op een doek van anderhalve bij tweeënhalve meter. Met carbonpapier heb ik alle namen aangebracht. Toen ben ik aan het borduren geslagen. Het gaat steekje voor steekje. Soms doe ik uren over één naam. Als iemand Johannes Cornelis Marinus heet, wat vaak voorkomt, ben je wel even bezig. Ik had 39 A4'tjes met namen. Ik moet er nu nog iets meer dan vier, dus het einde komt in zicht. " Van Riessen verdiept zich ook in de verhalen achter de namen. " Ik lees er over. Tijdens het borduren denk ik aan al die mensen. Het ontroert me. De baby van het gezin Van der Straten bijvoorbeeld. Het kindje is op de middag van de ramp geboren en heeft nog geen dag geleefd. De vader is gered, maar verloor zijn vrouw en vier kinderen. Het kind is nooit aangegeven en er is geen officiële naam bekend. Ik heb de baby heel speciaal als laatste genoemd op het doek: '1835+1, Van der Straten, geboren op 1 februari 1953'."

Waar het kunstwerk komt te hangen, weet Van Riessen nog niet. "Dat vraagt iedereen, maar ik heb geen idee. Het is geen opdracht. Ik maak het omdat ik het belangrijk vind. Ik kan niet anders. Het kost even wat tijd, maar dit is mijn beste idee ooit."

PZC - 5 februari 2008