Terug naar het nieuwsoverzicht.

Naaicafé geopend in Rotterdam

Door: Maurice Laparlière

De heropleving van handwerken in Nederland beleeft momenteel een nieuw hoogtepunt. In Rotterdam is een heus 'naaicafé' geopend. Gaatje in de broek? Bestel aan de bar een kop espresso en huur een machine voor een uurtje!

Caroline legt uit hoe de machines werken.
Gezellig en goede koffie
Het naaicafé van onderneemster Caroline Vogel is niet ver gelegen van de bekende kubuswoningen bij de Blaak. Op de grote etalageruit van het winkelpand staan sierlijke letters.

De vergelijking met het gemiddelde internetcafé gaat in zoverre op dat je er een werkplek kunt huren. Is het gemiddelde cybercafé in Nederland vaak wat smoezelig, het naaicafé is gezellig ingericht en kraakhelder. En er wordt uitstekende koffie geserveerd.

Vijf dagen open

De banvloek op handwerken die gold in de jaren tachtig en negentig ('is al die emancipatie dan voor niks geweest?') is ruimschoots opgeheven. Het is tegenwoordig in uiteenlopende kringen bonton om te verhalen over halve kruissteken en borduurgaren. En natuurlijk kende Nederland al buurthuizen waar op gezette tijden naald en draad ter hand ter hand wordt genomen en schieten de fameuze breigroepen van stitch 'n bitch als paddenstoelen uit de grond. Maar een plek waar je vijf dagen in de week een machine kunt huren bestond er nog niet.

Aanvankelijke scepsis

Caroline Vogels had wel de nodige moeite om een geldschieter te vinden. "Ik was direct razend enthousiast. Het idee is afkomstig uit Berlijn, daar was iemand uit Utrecht een naaicafé begonnen. De cursussen die ik thuis gaf, groeiden uit hun jasje. Maar dan zit je opeens tegenover een heer in driedelig grijs en die kijkt eens van…tja, een naaicafé? Maar ik kon de kritische vragen pareren en zag het enthousiasme groeien. Uiteindelijk zat men bij de bank op het puntje van de stoel." De eerste tekenen lijken positief. Op de openingsdag waren de zestien machines goed bezet.

Studenten en bruidsmoeders

De eerste bezoekers, oude bekenden, zijn allen vrouw. Visser mikt op een bredere clientèle. "De student die hier zijn broek repareert. Een moeder die onder begeleiding een bruidsjurk voor haar dochter naait." Ze wil vooral graag meer mannen achter haar machines krijgen. "In mijn kindergroepen heb ik al een paar jongens. Het gaat de goede kant op."

Horen hoe trots Sonja op haar dijen is en daarom naald en draad ter hand neemt? Luister dan naar de reportage van Maurice Laparlière op de website van Radio Nederland Wereldomroep.

Caroline Vogels heeft ook een website: www.naaicafe.nl

Radio Nederland Wereldomroep - 20 september 2007