Terug naar het nieuwsoverzicht.

Een zak friet en Chinese rijst met stokjes

Borduren om dichter bij elkaar te komen. In De Westkant in Kaatsheuvel ontmoeten autochtoon en allochtoon elkaar.

Autochtonen en allochtonen borduren typische zaken uit ’hun Kaatsheuvelse leven’ in ROC De Westkant.
Foto: Marieke Duijsters/PVE

De frietzak schiet al aardig op. De Turkse vlag is klaar, net als een Delfts blauw echtpaartje op het witte kleedje. En dan is er nog de gele tulp met de tekst 'Ik mis warmte'. Zoveel mensen, zoveel invullingen van hun leven deze donderdagochtend. Zo'n dertig vrouwen uit de meest uiteenlopende landen zitten in het gebouw van ROC De Westkant in Kaatsheuvel te borduren, op witte lapjes stof van 20 bij 20 centimeter. Eén ding hebben ze gemeen: de 'Kaatsheuvelse nationaliteit'.

Allemaal zijn ze bezig met borduren. De opdracht: hun leven hier in beeld brengen, ieder op haar eigen manier. En er onderling over praten, om elkaar te leren kennen. Allochtoon en autochtoon door elkaar. Zo zit de Chinese Haizhen Lin (35) gebroederlijk naast Antoinette van Dun (80). Lin is bezig met een frietzak. "Ik bak friet", zegt ze. Ze werkt in cafetaria Happy Days. "Een deel van mijn leven hier, dus. Ik borduur een zak friet en Chinese rijst met stokjes."

Nog niet eerder nam Lin het borduurgereedschap ter hand. Keurig gaat ze over de lijnen op het lapje stof. Naast haar zit Van Dun. Die borduurt al haar hele leven. Dat blijkt: een mooi Delfts blauwe molentje, en een echtpaartje. "Nee, het zijn niet echt Kaatsheuvelse taferelen. Maar wel mooi. Toch?"

Het borduurproject is een opgestart door stichting Wereldwijd in Loon op Zand. Die stichting organiseert onder meer jaarlijks een project om Kaatsheuvelnaren en mensen van het ROC dichter tot elkaar te brengen. Het is de bedoeling dat alle geborduurde kleedjes tot een groot kleed aan elkaar worden gemaakt. Dat wordt zondag 4 juni (eerste Pinksterdag) gepresenteerd tijdens het Festival Wereldwijd in De Kuip in Loon op Zand. Het kleed komt onder meer in het gemeentehuis in Kaatsheuvel te hangen.

"We hebben ook weleens een kookproject gedaan", zegt Tineke Scheeren (61) van stichting Wereldwijd. Van Dun borduurt verder. Normaal deed ze dat op bijeenkomsten met ouderen, tot ze hier werd gevraagd . "Het contact met de allochtone vrouwen? Leuk, dat gaat best."

Brabants Dagblad - 6 april 2006