Natuurfotografie
Natuurfotografie cursus

Materiaal
Inleiding
Camera
Lenzen
Statief
Macro hulpstukken
Camera filter
Fototas

Techniek
Macrofotografie
Scherpstellen
Telewerk
Gebruik scherptediepte
Intro natuurfotograaf

Disciplines
Landschap
Tips telewerk

Tips
Workshop of cursus

Verder kijken
Sites natuurfotografie
Vogelfotografie fotografen
 
Fototas - fotocamera koffer
Koffer
 
Fototas - heuptas
Heuptas
 
 Een goede bescherming van uw camera is noodzakelijk als u de natuur ingaat!
Schoudertas
 
Een goede bescherming van uw camera is noodzakelijk als u de natuur ingaat!
Rugzak
Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto
 

Fototas

Tips voor de aanschaf van een fototas

Hoe duur of goedkoop je apparatuur ook is, het is nooit prettig als er iets mee gebeurt. Op termijn hebben de meeste fotografen een uitgebreide uitrusting, die niet altijd even eenvoudig mee te zeulen is. Een goede fototas is zijn investering waard.

Er zijn een viertal basismodellen van de fototas beschikbaar: de koffer, de heuptas, de schoudertas en de rugzak.  De prijs van een fototas wordt bepaald door het materiaal (slijtvast en waterdicht), maar ook door de vorm van het draagstel (aluminium frame, brede heupriem, veel verstelmogelijkheden), gadgets zoals een (bruikbare) statiefdrager, een waterdichte hoes, zijvakken etc.

Natuurfotografen gebruiken goed materiaal

Bedenk dat, ongeacht welk materiaal je koopt, dit dient om je investering te beschermen. Ik heb al rugzakken een 100-tal meter zien meedrijven in een rivier, of van 8 meter hoog uit een boom zien vallen. Bij het openen van de rugzak bleek het materiaal er onbeschadigd in te zitten. Als je dan met een simpel stoffen rugzakje rondloopt, met je toestel in het beste geval in een handdoek gewikkeld, kan je verder fotograferen wel vergeten. Indien je enkel rustige wandelingen maakt is zo'n simpel rugzakje wel ruimschoots voldoende.

Koffer

De koffer levert de beste bescherming, maar is praktisch onbruikbaar in de natuur. Natuurfotografen met een koffertje zul je dan ook maar zelden zien. Enkel fotografen die nogal veel op boten of aan het water fotograferen kunnen baat vinden in een waterdichte, drijvende, knalgele koffer om voor de hand liggende redenen.

Heuptas

De heuptas zit met een riem rond je middel bevestigd. Het is ideaal om een extra lens mee te nemen of extra filmpjes. Dit type schiet bij materiaaluitbreiding al gauw tekort, maar blijft altijd bruikbaar bij een kleine uitstap of als extra tas naast de rugzak om bijvoorbeeld film in op te bergen.

Schoudertas

De schoudertas of paraattas is het klassieke model fototas, en voor een relatief kleine uitrusting of korte trips zeer interessant. Je kan snel aan je materiaal, de meeste types zijn naar eigen keuze in te delen en bieden een goede bescherming tegen schokken, vocht en stof. Nadeel is het gewicht dat na verloop van kilometers altijd groter lijkt te worden, waarbij je hoe langer hoe frequenter de riem van schouder gaat wisselen. Bij een uitgebreidere uitrusting kan al eens nagedacht worden aan het volgend alternatief.

Rugzak

De rugzak is de beste optie bij dagtochten en meerdaagse excursies waarbij redelijk wat materiaal moet meegenomen worden. Nadeel van zo'n fototas is wel dat je materiaal niet zeer snel ter beschikking is (alhoewel ook dat relatief is, ik haal mijn tele eruit in 5 sec. maar het blijft wel een gedoe). Er zijn er verschillende op de markt, met prijzen variërend tussen € 100 en 600. De prijs hangt niet alleen af van de grootte van de rugzak, maar ook van het gebruikte materiaal. Bij de 'Pro-trekker All weather' van Lowepro bijvoorbeeld is er niet naar de prijs van het materiaal gekeken. Hij kost dan ook ± € 450. Bij andere merken kan je rugzakken van vergelijkbare grootte vinden voor de helft van dat bedrag. Indien je je rugzak tweemaal per jaar gebruikt zou ik zeker opteren voor beste koop (=prijs/kwaliteit) en niet beste product. Indien je echt afstanden aflegt en soms het gevoel krijgt dat het ding met je rug aan het vergroeien is, investeer dan liever in iets degelijker materiaal.

Camera in het vliegtuig

Wie met het vliegtuig op reis gaat en zijn fotomateriaal meeneemt moet met een aantal zaken rekening houden. Een aantal vliegtuigmaatschappijen hebben een richtlijn afgesproken met betrekking tot de maximale grootte en gewicht van de handbagage die kan meegenomen worden op een vliegtuig. Deze maximale grootte is 55 x 40 x 20 cm (de IATA-maten), en het maximaal gewicht 10 kg. Dit is dus niet zoveel wil je een flinke fototas of -rugzak meenemen. Materiaal dat met de bagage meegaat wordt best extra beschermd. Er zijn speciale sterke zakken beschikbaar waar een volledige fotorugzak mét statief in past. Vooral als de fotorugzak te groot is voor de handbagage kan je het fotomateriaal, ingewikkeld in handdoeken en washandjes in een kleinere tas op het vliegtuig meenemen. De fotorugzak wordt dan vol met kleren gestoken. Zo'n rugzak hangt echter vol met riempjes en ritsen, die niet allemaal te verwijderen zijn. Een beschermende tas is dan een goed idee.

Fotograferen met je fotocamera - index

Hieronder staan een aantal populaire thema's die in deze fotografie cursus behandeld worden. Je kunt zo eenvoudig en snel vinden wat je zoekt.

Birdpix
fotocamera kopen
fotograferen
nachtfotografie
portretfoto
fotovakschool
statief kopen
foto op linnen
hema foto afdrukken
dia's digitaliseren
vogelfotografie
fotobehang hema
digifotopro
fotografie tijdschrift

Foto op aluminium

Een foto op aluminium is een vrij nieuwe manier van afdrukken. Het printen van een foto op aluminium wordt wel steeds populairder. Op de volgende pagina staat een overzicht van tien leveranciers van foto's op aluminium. Zo kun je snel een keuze maken als een foto op aluminium wilt bestellen.


Meer over dit onderwerp

Kunst en antiekKunst - antiek - schilderijen digitaliseren of fotograferen
Birdpix fotoboek 5Birdpix fotoboek 5 - tips voor vogelfotografie
BeeldbankenBeeldbanken natuurfotografie - overzicht website's natuurfoto's