Natuurfotografie
Natuurfotografie cursus
Wat is een natuurfotograaf?

Materiaal
Inleiding
Camera
Lenzen
Statief
Flitser
Macro hulpstukken
Camera filter
Fototas
Prullenbak

Techniek
Inleiding
Macrofotografie
Scherpstellen
Belichten
Rekenen in stops
Telewerk
Gebruik scherptediepte
Flitsen
Intro natuurfotograaf

Disciplines
Inleiding
Landschap
Tips telewerk

Compositie
Inleiding
Beeldonderdelen
Plaatsing onderwerp
Diverse aspecten

Tips
Belangrijke tips
Birdpix fotoboek 7
Gedrag en ethiek
Uitlenen voor publicatie
Vogelboek Birdpix 5
Workshop of cursus

Verder kijken
Sites natuurfotografie
Vogelfotografie fotografen
Beeldbanken
 

Houd ook rekening de aspecten: kleuren, vormen, contouren en patronen

Houd ook rekening de aspecten: kleuren, vormen, contouren en patronen

Houd ook rekening de aspecten: kleuren, vormen, contouren en patronen

Houd ook rekening de aspecten: kleuren, vormen, contouren en patronen

Houd ook rekening de aspecten: kleuren, vormen, contouren en patronen

Houd ook rekening de aspecten: kleuren, vormen, contouren en patronen
Houd ook rekening de aspecten: kleuren, vormen, contouren en patronen
Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto
 

Diverse aspecten

Op deze laatste pagina van het onderdeel 'Compositie'  leest u over de laatste zaken waar u rekening mee moet houden bij het maken van een natuurfoto.

Blikrichting bij dierenfoto's

Niet alleen de achtergrond of de sprieten bepalen waar het onderwerp komt. Vooral bij dieren is de blikrichting belangrijk. De plaats waar het dier naar kijkt is belangrijk en houdt het onderwerp zelf in evenwicht.

Een voorbeeld: De bovenste foto van een levendbarende hagedis hiernaast  ziet er prima uit. Toch klopt iets niet. Zijn neus duwt bijna de kader weg, en het lijkt alsof hij zit opgesloten in de foto. Hij staat op punt weg te sprinten, maar kan niet weg. Te krap gekadreerd dus. De tweede foto is beter, hier zit het dier te zonnen op een heideplantje en heeft ons wel gezien maar is eerder nieuwsgierig dan ongerust. Kortom, het beeld is rustiger

De kracht van kleur

Het belang van kleuren in een foto wordt tegelijk onderschat en overschat. Omdat een opname kleurrijk is, is ze daarom nog niet heel goed. Anderzijds kunnen combinaties van bepaalde kleuren een grotere impact hebben dan op het eerste zicht lijkt. Er zijn relatief simpele richtlijnen die ervoor zorgen dat je kleurgebruik juist kan ischatten. Uiteraard zijn natuurfotografen geen schilders, en hebben ze de kleuren niet voor het kiezen. Toch kan de kadreringen het standpunt worden aangepast om kleuren maximaal uit te spelen. Bovendien zal het toelaten een betere selectie uit te voeren bij het samenstellen van een diareeks of het vullen van je vuilbak bijvoorbeeld.

Het kleurenwiel

Een goede manier om kleuren voor te stellen op een manier dat kleurkeuze beter mogelijk maakt is het kleurenwiel. Er zijn twee kleurenwielen, een wetenschappelijke en een artistieke. Dat laatste houdt meer rekening met de menselijke perceptie en minder wiskundigheid achter absorptie en weerkaatsing van de verschillende golflengtes van het licht. Het is het artistieke kleurenwiel dat hiernaast staat weergegeven. De verschillende kleuren die in een beeld voorkomen kunnen op dit kleurenwiel worden geplaatst en de verhoudingen ertussen kunnen worden afgelezen.

Twee voorbeelden

Eén van de redenen waarom het beeld van de gele spin hiernaast aangenaam en dynamisch overkomt is -naast de duidelijke diagonaal- het kleurgebruik. De twee hoofdkleuren zijn groen en geel in dit beeld en je zal merken dat ze op het kleurenwiel recht tegenover elkaar staan. Dat geldt ook voor de foto eronder: blauw en geel. Het moet niet perfect kloppen, het effect treedt ook op als de kleuren ongeveer tegenover elkaar staan. Overigens zitten in weldoordachte logo's van dure firma’s dikwijls ook van deze kleurcontrasten. Het gevoel dat we gewaarworden bij het zien van kleuren is ook verschillend. De kleuren hiernaast zijn koel en rustgevend (ziekenhuiskleuren), de kleuren linksboven zijn warm maar stimulerend (fastfood-restaurants). Je kan ook in een diareeks met deze contrasten spelen, maar let op, want het complementair contrast kan snel vermoeien.

Lees meer over kleuren en kleurgebruik in het artikel "Een straaltje kleurenleer" op deze site.

Diagonalen

Diagonalen kunnen een belangrijk rol spelen in hoe een beeld wordt aangevoeld. Het oog zoekt onbewust een houvast. Het ontbreken van een duidelijk onderwerp of structuur kan interessant zijn, maar geeft meestal enkel een idee van saaiheid. Doorloop eens de tot nu toe getoonde  beelden. Je zal zien dat er dikwijls diagonalen zijn te zien, het is trouwens ook telkens aangehaald. Het eikenhout, de rots onder de scholekster, de plant waar de sprinkhaan op zit, de nachtvlinder,.... : allemaal diagonalen. Ze hoeven niet per se van de ene hoek naar de andere hoek te lopen. Bij de bloemen hiernaast was de keuze tussen ze vlak naast elkaar zetten of wat schuiner in beeld. Hopelijk is te zien dat de tweede foto een pittiger opname is dan de eerste. Zoals voor alle compositieregels zal je deze diagonalen moeten herkennen als je ze tegenkomt, en ze dan goed in beeld brengen.

Patronen, vormen en contouren

Abstracte beelden kunnen soms zeer verassend zijn, en vaak worden ze als zeer esthetisch ervaren. Over het algemeen zijn ze niet moeilijk te maken, maar je moet er een oog voor ontwikkelen. De onderste twee foto's van respectievelijke de poriën van een zwam en een eikeblad zijn voorbeelden van patronen en abstracties. Het aantal variaties en ideeën is eindeloos, zelfs met eenvoudig materiaal: boomschors, ribbels in het zand, een bosbodem bedekt met bladeren, een mosplakkaat, korstmossen, sneeuw, hout, mist, stromend water, eendekroos,... Probeer eventueel ergens een diagonaal in te krijgen, of een heel klein rustpuntje (een kevertje in het mos, of een knoest in de schors) en plaats dat op een eenderde punt. Experimenteer met kleurcontrasten, of net een gebrek aan kleur.

Natuurfoto's op canvas doek

Dieren zijn over het algemeen fotogeniek. En huisdieren in combinatie met uw eigen kinderen maakt het nog mooier. Denk eens over de mogelijkheid van je favoriete natuurfoto op een echt schilderij. Een aantal tips voor het printen op canvas doek tref je aan bij het artikel over foto's op canvas.

Fotograferen met je fotocamera - index

Hieronder staan een aantal populaire thema's die in deze fotografie cursus behandeld worden. Je kunt zo eenvoudig en snel vinden wat je zoekt.

Birdpix
fotocamera kopen
fotograferen
nachtfotografie
portretfoto
fotovakschool
statief kopen
foto op linnen
hema foto afdrukken
dia's digitaliseren
vogelfotografie
fotobehang hema
digifotopro
fotografie tijdschrift

Je eigen foto op hout afdrukken?

Vind je printen op aluminium wat te strak en wil je toch iets bijzonders aan de muur hebben? Dan is een foto op hout afdrukken wellicht precies wat je zoekt. Door de houtstructuur krijgt het resultaat een hele bijzondere uitstraling. Dat kan heel goed bij een specifieke foto passen. Het ligt er dus wel aan wat voor foto je kiest. Door de voorbeelden op de pagina over foto afdrukken op hout kun je een indruk krijgen van wat het hout met je foto doet.


Meer over dit onderwerp

FilmFilm maken in Picasa video - Gratis movie maker
CameraDe camera voor een natuurfotograaf
DiafragmaDiafragma: uitleg diafragma bij fotocamera