Natuurfotografie
Natuurfotografie cursus
Wat is een natuurfotograaf?

Materiaal
Inleiding
Camera
Lenzen
Statief
Flitser
Macro hulpstukken
Camera filter
Fototas
Prullenbak

Techniek
Inleiding
Macrofotografie
Scherpstellen
Belichten
Rekenen in stops
Telewerk
Gebruik scherptediepte
Flitsen
Intro natuurfotograaf

Disciplines
Inleiding
Landschap
Tips telewerk

Compositie
Inleiding
Beeldonderdelen

Tips
Belangrijke tips
Birdpix fotoboek 7
Gedrag en ethiek
Vogelboek Birdpix 5
Workshop of cursus

Verder kijken
Sites natuurfotografie
Vogelfotografie fotografen
Beeldbanken
 
Disciplines: elke natuurfoto vraagt om een eigen werkwijze
Jonge egel

Disciplines: elke natuurfoto vraagt om een eigen werkwijze
Larve van een waterjuffer
Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto
 

Disciplines

Veel onderwerpen

In de natuurfotografie zijn de onderwerpen ontelbaar. Vogels, zoogdieren, amfibieën, insecten, planten, zwammen, landschappen, grotten, onderwaterfotografie, microscoopfotografie, ultraviolet- en infraroodfotografie,.... de lijst is eindeloos. Elk van deze onderwerpen vraagt een andere benadering. Een vlieg fotogografeer je anders dan een vogel, een vis anders dan een vleermuis en voor een watervlo zijn weer andere truuks nodig.

Er zijn echter drie takken van de natuurfotografie waar bijna alle onderwerpen kunnen in worden ondergebracht : macro, tele en landschap. Eenmaal deze drie onder de knie kan je toch 95 % van de onderwerpen aan.

Specifiek materiaal

Elke discipline vraagt specifiek materiaal en een eigen techniek. Dikwijls zijn er verschillende wegen om tot een goede foto te komen. Maar steeds vragen ze veel werk, moeite en tijd. Zoals je uit de vorige hoofdstukken al hebt kunnen opmaken is een goede natuurfoto geen "kiekje". Je kan geen sublieme natuurbeelden maken tijdens een wandeling met de partner en kinderen. Je moet er je tijd voor nemen, er is dikwijls een zeer gedegen voorbereiding nodig en ervaring speelt ook een belangrijke rol. Neem nu een mooie opname van een vogel. Op een goede foto zit zo'n ijsvogeltje rustig op een tak in het late namiddaglicht. Het lijkt alsof het beestje zich van geen kwaad bewust is en daardoor is er een heel serene sfeer over de opname. Denk je nu dat een fotograaf in het voorbijwandelen met de kinderen zijn telelens uit zijn broekzak getrokken heeft en dat beestje "eventjes" in beeld heeft gebracht?

Tijd en geduld

En voor de mensen die vermoeden dat een schuilhut is gebruikt, kan je je een idee vormen hoeveel uur gemiddeld in zo'n opname schuilt? Maak je geen illusies, de investering in tijd voor een dergelijke foto wordt uitgedrukt in dagen zoniet weken. Er zijn bijzonder zware statieven en vrij dure telelenzen nodig. En een sterke rug en dat niet alleen om je fotomateriaal en je camouflagedoeken etc.. naar een afgelegen plek te slepen (over een tiental slootjes). Ook om dagenlang dubbelgeplooid in je te kleine schuilhutje te zitten wachten. En net op het moment dat je je niet meer kan houden en je schuilplaats verlaat om aan natuurlijke behoeften te voldoen zie je je langverwachte onderwerp wegschieten. Volgende week beter. Macro en landschappen zijn iets dankbaarder, maar er kunnen nog steeds met gemak uren in een goede opname kruipen. Je bent gewaarschuwd.

Fotograferen met je fotocamera - index

Hieronder staan een aantal populaire thema's die in deze fotografie cursus behandeld worden. Je kunt zo eenvoudig en snel vinden wat je zoekt.

Birdpix
fotocamera kopen
fotograferen
nachtfotografie
portretfoto
fotovakschool
statief kopen
foto op linnen
hema foto afdrukken
dia's digitaliseren
vogelfotografie
fotobehang hema
digifotopro
fotografie tijdschrift

Foto op canvas: waarop let je?

Heb je een passie voor natuurfotografie? Heb je al veel mooie foto’s gemaakt? Dan is het een leuk idee om je mooiste werk op canvas te zetten als wanddecoratie. Jouw foto’s hebben voor jou een speciale waarde. Of misschien kun je iemand anders blij maken door een foto op canvas cadeau te doen. In dit artikel krijg je een aantal tips voor een foto op canvas.


Meer over dit onderwerp

Backup mediaFoto opslag - maak tijdig een backup van uw foto's
Praktijkboek macrofotografiePraktijkboek macrofotografie - recensie birdpix boek
Video digitaliserenVideo of film digitaliseren - VHS op DVD - dia scannen