Natuurfotografie
Natuurfotografie cursus
Wat is een natuurfotograaf?

Materiaal
Inleiding
Camera
Lenzen
Statief
Flitser
Macro hulpstukken
Camera filter
Fototas
Prullenbak

Techniek
Inleiding
Macrofotografie
Scherpstellen
Belichten
Rekenen in stops
Telewerk
Gebruik scherptediepte
Flitsen
Intro natuurfotograaf

Disciplines
Inleiding
Landschap
Tips telewerk

Compositie
Inleiding
Beeldonderdelen

Tips
Belangrijke tips
Birdpix fotoboek 7
Gedrag en ethiek
Vogelboek Birdpix 5
Workshop of cursus

Verder kijken
Sites natuurfotografie
Vogelfotografie fotografen
Beeldbanken
 

Roodborsttapuit - Birdpix

Foto roodborsttapuit: Michel Geven

Birdpix fotoboek 7

De 77 meest fotogenieke vogels van Nederland

Begin 2011 is het nieuwe fotoboek van Birdpix gepresenteerd. Een geweldig mooie opvolger van de voorgaande boeken, Birdpix 1 t/m 5. Wie deze boeken kent, zal opmerken dat er een duidelijke opgaande lijn zichtbaar is. Zowel de kwaliteit van vormgeving en layout als de kwaliteit van de foto's neemt steeds toe. Van Birdpix 7 kun je eigenlijk wel zeggen: nog mooier zou ondraaglijk zijn!

Er is ook deze keer weer gekozen voor een themaboek. Was het thema van Birdpix 6 'Vogels en hun leefgebieden', nu is gekozen voor 'de meest fotogenieke vogels van Nederland'. Dat hierdoor een ultiem fotoboek is ontstaan, zal duidelijk zijn. Elke keer dat je een bladzijde omslaat, houd je even je adem in. De foto's zijn echt geweldig en de vormgeving van de pagina's is uiterst ondersteunend aan de foto's.

Iedereen die zegt van de natuur en van vogels te houden, moet dit boek in de kast hebben. Zoveel kijkgenot krijg je nergens voor deze prijs. Van harte aanbevolen!

Birdpix 7 bestellen

Op het vogelfotografie forum Birdpix kunt u Birdpix 7 bestellen.

Birdpix 7 - een greep uit de inhoud

Geelgors

De geelgors is een liefhebber van kleinschalig agrarisch landschap, kapvlakten en bosranden. Vanaf een verhoogde zitplaats brengt hij zijn eenvoudige zang ten gehore, waardoor hij over grote afstand ook nog hoorbaar is. Waarom de geelgors uit het westen en noorden van het land is verdwenen, is onduidelijk. Achteruitgang in de rest van Nederland heeft waarschijnlijk te maken met veranderingen in de agrarische bedrijfsvoering waardoor onder andere zaden van akkerkruiden niet langer meer beschikbaar zijn.
In de winter zoekt de geelgors, aangevuld met soortgenoten uit naburige landen, gezelschap van vinkachtigen op stoppelvelden en akkerranden en kan hij in grote groepen gezien worden.

Geelgors - birdpix fotoboek

Geelgors Emberiza citrinella
30 april 2010
Montferland (GL)
Michel Geven
Nikon D300 met AF-S Nikkor 600mm f/4G IF-ED VR;
1/200s bij F6.3; ISO 400; –1/3 stop;
vanaf rijstzak vanuit de auto

Kokmeeuw

De kokmeeuw is onze talrijkste meeuw en komt verspreid over het hele land voor. ’s Zomers hebben ze een chocoladepetje, ’s winters zetten ze hun ‘koptelefoon’ op. Het zijn echte voedselgeneralisten: ze eten van alles. Maar het zijn ook opportunisten: ze eten wat het meest en makkelijkst te krijgen is. Daarom past de kokmeeuw zich zo gemakkelijk aan in verstedelijkt gebied. Kokmeeuwen kunnen oud worden. Op basis van ringterugmeldingen weten we dat er zelfs exemplaren ouder dan 30 jaar geworden zijn! De vos is de grootste bedreiging voor deze in kolonies broedende grondbroeder. Maar ook roofvogels en grotere meeuwensoorten lusten wel een kokmeeuwenkuiken.

Kokmeeuw - birdpix fotoboek

Kokmeeuw Chroicocephalus ridibundus
14 mei 2010
Zoetermeer (ZH) – Meerpolder
Erik de Koning
Canon EOS 50D met Canon EF 500mm f/4 L IS USM; 1/1250s
bij F5.0; ISO 400; +2/3 stop; vanaf rijstzak

Drieteenstrandloper

In groten getale trekken drieteenstrandlopers in het voor- en najaar langs de Nederlandse kust. Ze maken hier een stop tussen hun Afrikaanse winterkwartier en hun Arctische broedgebieden in Siberië, Groenland en mogelijk Canada. Een vrij klein aantal zal in Nederland de winter doorbrengen en een nog veel kleiner aantal blijft ook overzomeren.
Het is een lust voor ’t oog om ze op het strand te zien rennen. Met de golven mee en weer terug. Losgewoeld of aangespoeld klein leven wordt razendsnel opgepikt. Maar ook op het drogere deel van het strand kunnen de drieteentjes hun voedsel zoeken. Al peurend en borend scharrelen ze hun kostje bij elkaar.

Drieteenstrandloper - Birdpix vogelfotografie

Drieteenstrandloper Calidris alba
20 februari 2010
Oostende, België
Jean-Pierre Robert
Canon EOS-1D Mark III met Canon 400mm f/5.6L USM;
1/1000 bij F8; ISO 400; –1/3 stop; uit de hand

Blauwe kiekendief

De verschijning van een blauwe kiekendief in het landschap doet het hart van een vogelaar sneller kloppen. Zowel het mannetje als het vrouwtje is prachtig om te zien. Het mannetje is grijsblauw met witte bovenstaartdekveren en zwarte vleugelpunten, het vrouwtje heeft een mooie gestreepte tekening aan de onderzijde van vleugels en staart. De jacht is fascinerend: het is zo’n vogel die er zonder aankondiging
opeens is. Geluidloos wiekend met korte glijvluchten speurt hij naar kleine knaagdieren en vogels.
De blauwe kiekendief broedt in Nederland met nog maar enkele tientallen paren. In de winter verblijven hier een paar honderd trekvogels uit het noorden. De soort staat op de Rode Lijst omdat het aantal broedvogels gestaag is afgenomen.

Blauwe kiekendief - Birdpix vogelfoto's

Blauwe kiekendief Circus cyaneus
10 februari 2010
Spaarnwoude (NH)
Ton Döpp
Canon EOS 5D Mark ll met EF 500mm f/4L is USM;
1/800s bij F4.0; ISO 400; +2/3 stop; vanaf Gitzo statief
Reporter met Dietmar-Nill kop

Morinelplevier

Morinelplevieren zijn populaire vogels, zowel bij vogelaars als bij vogelfotografen. Hoewel mondjesmaat – en de aantallen lijken alleen maar kleiner te worden – kun je ze vooral aantreffen in mei (met een piek halverwege de maand) en eind augustus tot half september.
De ouderwetse term ‘prachtkleed’ past nog steeds op de soort. In het zomerkleed heeft de morinel een bruinrode buik en fraaie tekening op kop en borst. De vrouwtjes zijn daarbij mooier uitgekleurd dan de mannetjes, iets wat in de vogelwereld niet vaak voorkomt.
Morinelplevieren zijn vaak erg tam en laten zich, zeker als je rustig doet, soms tot op enkele centimeters(!) benaderen.

Morinelplevier - Birdpix vogels fotograferen

Morinelplevier Charadrius morinellus
24 mei 2010
Aagtekerke (ZL)
Corstiaan Beeke
Canon EOS 40D met Canon EF 400mm f/5.6L USM; 1/500s
bij F6.3; ISO 250; uit de hand

Natuur foto boek Beleef Buiten

Er is nog een ander prachtig boek met natuurfoto's beschikbaar: Beleef Buiten. Het is een schitterend boek met natuurfoto's van dieren en landschappen uit de nederlandse natuur.

PiXperience - natuurfotografie evenement

De PiXperience is een veelzijdig natuurfotografie evenement voor iedereen met passie voor natuurfotografie. Lezingen, presentaties, workshops, demonstraties, seminars.

Spiegelreflex camera tips: er is meer dan de automatische stand

Hoor jij ook vaak mensen in je omgeving zeggen dat ze zo blij zijn met hun nieuwe digitale camera? Vaak komt dat omdat een dergelijke camera zo gemakkelijk mooie foto’s maakt met behulp van het automatische programma.

Natuurlijk zijn deze eigenschappen van een camera ideaal. Dit geldt met name als je nog niet veel fotografie ervaring hebt. Er is echter meer mogelijk door eens af te stappen van de automatische stand. Je foto's worden dan met enige oefening nóg mooier. Lees er meer over in het artikel met spiegelreflexcamera tips.


Meer over dit onderwerp

SneltoetsenSneltoetsen in Picasa
Fotowedstrijd 10 tipsFotowedstrijd - 10 tips voor een fotowedstrijd
SorterenSorteren in Picasa - gratis programma van Google