Cursus fotografie
Cursus fotografie
Belichting
Flitser
Afdrukken foto
Fotobewerking
Foto pimpen en effecten
Foto opslag
Fotowedstrijd 10 tips
Landschap fotograferen
Stilleven en statief
Fotograaf
Digitale foto's
Opleiding fotograaf

Specialisaties
Kinderfotografie
Macrofotografie
Portretfotografie
Urban fotografie
Vogelfotografie
Straatfotografie
Productfotografie

Foto tips
Fotografie tips
Baby foto tips
Scherpe foto's
Groepsfoto maken
Ritme en regelmaat
Beeldvullend - uitsnede
Kleurrijke foto's
Foto vanuit vliegtuig
Vogels fotograferen
Vakantiefoto tips
Fototips zonsondergang
Detailfoto
Fotoshoot tips
Gratis e-book productfotografie
Insecten fotograferen

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruiloft tips
Bruidsreportage tips
Trouwauto huren

Materiaal
Camera lenzen
Filter op camera
Fotostudio apparatuur
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Fotoprinters vergelijken

Software
Beheer van foto's
iPad app fotografie
Digitaal fotoalbum
Fotoprogramma vergelijken
Zwartwit met Photoshop

Fotografie artikelen
Fotografie overzicht
Sneeuw foto tips
Macro - spiegelreflex
Dynamische compositie
Tegenlicht tips
Evalueren van foto's
Tips fotowedstrijd
Highkey en lowkey
Dieptewerking
Het oog van de fotograaf
World Press Photo
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Stilleven fotograferen

Foto producten
Foto op linnen / canvas
Fotoverzameling en fotoalbum
Fotoboek op fotopapier
Fotoboeken test

Verdieping
Kleur en kleurenleer

Foto tijdschriften
Foto tijdschriften
Zoom
Photo Digitaal
P/f Professionele Fotografie
Fotomagazine
Focus
Digifotopro
Chip Foto Video
Camera Magazine
Fotaal

Verder kijken
Foto's van cactussen
Foto forum
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
Links over fotografie

Contact
Colofon
Artikel schrijven
Link aanvragen
 
suggesties tips fotograferen
Een extreem laag standpunt levert ook bij niet-portretjes een spannender plaatje op. Bewegingsonscherpte doet de rest.
 
suggesties tips fotograferen kasteel
De vorm van de koepel komt terug in de buxusbol. Staand formaat en voorgrondsobjecten voorkomen een standaard vakantiekiekje.
 
suggesties tips fotograferen sprinkhaan
Stel bij weinig scherptediepte altijd scherp op de ogen van het diertje of mens in kwestie. Hoe indrukwekkend de sprinkhaan ook is, de foto is zo mislukt.
 
suggesties tips fotograferen
Deze foto heeft maar een enkel beeldelement, maar toch kan de guldensnederegel prima gebruikt worden voor de stengel.
 
 

Evalueren van foto's

Evalueren van eigen werk is een goed middel om betere foto’s te maken.

Het is niet pedagogisch verantwoord om een kind een ferme tik te geven wanneer het geen idee heeft waarom het die krijgt. Maar praten over wat er fout ging en uitleggen hoe dat beter zou kunnen kan in de toekomst voor beter gedrag zorgen. Fotografen maken ook fouten. Nou krijgen ze daarom niet direct een klap of standje, maar kijken naar eigen werk en ontdekken wat beter zou kunnen kan wel voor betere foto’s zorgen.

Foto's selecteren

Veel foto's zijn gemaakt, de harde schijf is weer een stukje voller. Het is gezellig geweest en het fototoestel heeft zijn dienst betuigd door dat vast te leggen. Nu ligt het weer in de kast, klaar voor de volgende gebeurtenis. Een goed moment om eens met een kritisch oog naar de foto's van het afgelopen jaar te kijken. Niet alleen een oordeel vellen als 'wel gelukt' of 'helemaal mislukt', maar analyseren waarom een foto nou eigenlijk niet laat zien wat hij zou moeten afbeelden.

Voor het maken van mooiere foto's is het evalueren van het geschoten materiaal een vereiste. Op fotocursussen en clubs is het een terugkerend ritueel; wat moest het beeld uitdrukken en komt dat uit de verf of niet. Maar zonder club of cursus kan er ook prima aan zelfreflectie worden gedaan.

Japans

Een compositie maken heeft veel van doen met het toepassen van regels. Een vrij technische aangelegenheid en daarom ook goed te controleren. Het heeft alles te maken met hoe we een beeld 'inrichten'. Wordt er gewoon gericht en geschoten, dan staat het onderwerp uiteindelijk vaak in het midden van het plaatje. Dat geeft niet altijd het meest dynamische resultaat; probeer in het vervolg het hoofdobject wat meer uit het midden te halen.

De pluizenbol is een uitzondering door het vierkante formaat. Toch komt compositie ook bij dergelijke foto’s kijken, waar het onderwerp ook gelijk het enige beeldobject is. Let erop hoe de guldensnede-regel gebruikt is om de plaats te bepalen waar de stengel het beeld binnenkomt.

Creatief fotograferen

Een oud kasteel kunnen we niet even oppakken en elders neerzetten, of iets verbouwen zodat het er beter uitziet. Dus is een vakantiekiekje een droge registratie geworden, recht van voren. Toch waren er legio mogelijkheden, door van standpunt te veranderen. Vroeger, toen diafilm nog duur was, zeiden de oude rotten: 'eerst een rondje lopen met het fototoestel in de tas'. Niet op z'n Japans uitstappen, rennen en klikken.

Standpunt

Dan is er ook nog het standpunt in verticale zin. Opa zakt misschien niet zo snel door zijn knieën voor een foto van een kleinkind, maar het is wel beter voor de foto. Kinderen en huisdieren kunnen het beste gekiekt worden vanuit hun eigen perspectief. Een hoekzoeker kan hierbij in het geval van een spiegelreflex een prima hulpmiddel zijn. Digitaal –bijvoorbeeld ZigView– dan wel optisch, het zoekerbeeld wordt omhoog ‘gekanteld’ zodat het zichtbaar is in een gemakkelijker positie.

Breedbeeld

Een uitzicht van de afgelopen zomervakantie kan in gedachten steeds mooier worden. Hoe jammer als dan blijkt dat op de foto een groot stuk vangrail het plaatje ontsiert. In het vervolg dus beter op de voor- en achtergrond letten. De achtergrond kan in PhotoShop eventueel nog wel vervaagd worden, maar storende objecten op de voorgrond weghalen is een tijdrovende en soms ondoenlijke zaak.

Portretformaat

In een tijd waarin ‘breedbeeld’ een modewoord is het misschien niet erg voor de hand liggend om de camera rechtop te houden. Toch komen sommige onderwerpen veel mooier uit wanneer het ‘portretformaat’ wordt gebruikt. De naam zegt het al: mensen lopen over het algemeen rechtop, dus komt een portretje van een mens vaak beter toch zijn recht wanneer het fototoestel gekanteld wordt. Maar ook een foto van een kasteel kan in staand formaat boeiender zijn.

Ogen

Vanouds is scherpte een punt waarop veel foto’s worden geselecteerd. ‘Oh, jammer dat die bewogen is zeg.’ Natuurlijk is een onbedoeld onscherpe plaat mislukt. Maar een beeld hoeft zeker niet overal scherp te zijn. Door geringe scherptediepte lukt dit ook maar zelden. In ieder geval is het belangrijk dat bij portretten –maar ook bij dierenplaatjes– de ogen scherp zijn. Steeds meer compactcamera’s worden uitgerust met een systeem dat zelf de gezichten detecteert en die probeert scherp te krijgen. Bij een camera zonder deze functie zal dit met de hand gedaan moeten worden. Dus richten op het gezicht, –liefst met één, vast scherpstelpunt in het midden– ontspanknop half indrukken en zo houden, compositie maken en doordrukken.

Flitser

Bij de evaluatie van zelfgeschoten plaatmateriaal komt vaak het flitsgebruik ter sprake. Waarom daar nou juist wel geflitst maar bij een ander donker plaatje niet. Veel wordt afgeschoven op de programma-automaat van de camera. Maar van het werk van de automaat leer je niet veel. Zeker bij flitsen geldt het dat fouten leerzaam zijn. Pas na het maken van beelden waarop een blank persoon een bijna zwart gezicht heeft of een aquarium compleet wit uitgeslagen is wordt de noodzaak van goed flitsen duidelijk.

Maak ook bij portretjes buitenshuis in het vervolg gerust een opname met flits. Valt een nachtelijk portret voor een mooie skyline van een stad tegen, kijk eens of de camera een ‘slow sync’-flitsfunctie heeft en gebruik die voor het beter uitkomen van omgevingslicht. Wees wel beducht dat het flitsbereik van compactcamera’s beperkt is, tussen de 2 en 5 meter. Een nieuw jaar met vele nieuwe leermogelijkheden! En Clasina, gefeliciteerd.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. Dit artikel is eerder verschenen in het Reformatorisch Dagblad, een krant voor christenen.

Fotografie magazines

Bent u op zoek naar een goed foto magazine? Kijk dan eens op de pagina met fotografie tijdschriften. Allerlei populaire foto magazines zoals Zoom en Focus worden er beschreven.

Populaire thema's op deze site

Picasa downloaden en installeren - Picasa 3 van Google gratis downloaden en op je computer installeren.
Cursus digitale fotografie - Online foto workshops voor het gebruik van digitale spiegelreflex camera's.
Picasa 3 installeren - Het gratis fotobewerkingsprogramma van Google installeren en inrichten, zodat je eenvoudig foto's kan bewerken en beheren.
Gratis foto's bewerken - Een pagina over de mogelijkheden van het gratis programma om foto's te bewerken.
Handleiding Picasa - Een uitgebreid overzicht van de mogelijkheden van Picasa en een beschrijving van alle functies en hoe ze werken.
Film maken - Een uitleg over hoe je film bewerkt of een film maakt met behulp van Picasa.
Workshops - Een overzicht van de workshops en cursussen die je kunt volgen.
Film van foto's - Uitleg met allerlei voorbeelden van hoe je een film of presentatie maakt van losse foto's of andere beeldbestanden.
Handleiding Picasa 3 - Uitgebreide handleiding van Picasa 3, de voorloper van Picasa 4 van Google.