Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 
Scherpstellen
Scherpstellen: Het objectief stelt zichzelf automatisch scherp op het object in het midden van het beeld.
Foto: Rollin Verlinde, Vilde Photo
 

S

Scanner
Een apparaat voor het digitaal vastleggen van een foto of document met behulp van een serie CCD's. U kunt niet alleen afbeeldingen en andere materialen op basis van papier scannen (zogenaamd 'reflectief' scannen), maar ook transparanten, mits de scanner over een speciale transparantenadapter beschikt. Een geavanceerder (en meestal duurder) alternatief is het gebruik van een filmscanner, die speciaal is ontworpen voor dia's en 35-mm negatieven.

Kijk ook eens naar het artikel over scannen in de Picasa-handleiding op deze website. Heeft u naast oude foto's en dia's ook films zoals 8mm smalfilm die u wilt laten scannen? Kijk dan eens bij het artikel over het digitaliseren van film op deze site. Er wordt beschreven welke technieken er gebruikt worden door professionele bedrijven om 8mm en 16mm smalfilm op DVD te zetten. Er is ook een artikel over de voordelen van digitaliseren van foto's, films en dia's.

Schermresolutie
Afhankelijk van uw beeldscherm(grootte) en uw videokaart kunt u hogere resoluties bereiken. Hoe hoger de resolutie, des te scherper het beeld.

Scherpstellen
Het objectief stelt zichzelf automatisch scherp op het object in het midden van het beeld. De minimale opnameafstand is de afstand die u minimaal moet aanhouden tussen het onderwerp en de camera om een scherp beeld te krijgen. De maximale opnameafstand is oneindig.

Kijk ook eens bij het artikel over scherpstellen in de cursus natuurfotografie.

Scherpte
Dit is meer een subjectief begrip: we vinden een foto letterlijk "haarscherp" als we de haartjes bijna kunnen tellen. Bij een meer technische benadering spreken we liever over "resolutie".

Scherptediepte
Een maat voor de (on)scherpte van bepaalde delen van een afbeelding. Een kleine lensopening geeft een grote scherptediepte, waarbij objecten dichtbij en verder weg van de camera nog steeds scherp zijn. Met een kleine scherptediepte kunt u extreem scherpstellen op het onderwerp, terwijl de voor- en achtergrond onscherp zijn.

Kijk ook eens bij het artikel over scherptediepte in de cursus natuurfotografie.

Secure Digital (SD)
Een speciale versie van de MultiMediaCard die gebruik maakt van cryptografie om de data op de geheugenkaart te beveiligen.

Self-timer
Ook wel zelfontspanner genoemd. Deze term geeft aan dat een opname gemaakt kan worden met een tijdsinterval van ongeveer 10 seconden. Na het instellen op de self-timer en de ontspanknop ingedrukt te hebben, wordt de opname na ongeveer 10 seconden gemaakt. Een goede mogelijkheid om een foto van jezelf of van een groep te nemen tijdens de vakantie.

Sepiakleuring
Een bruinige kleurstof (afkomstig van de gewone inktvis) waarmee rond 1900 foto's werden bewerkt om een warme sfeer uit te stralen en om een lange houdbaarheid te krijgen. Soms kan een camera worden ingesteld dat meteen foto's in sepiakleuren worden geproduceerd, maar meestal wordt dit achteraf gedaan in een beeldbewerkingsprogramma om een antieke sfeer te krijgen die zelden aantrekkelijk is.

Seriële poorten
Aansluitingsnorm om gegevens over en weer te kunnen verzenden. De gegevens worden bit voor bit verzonden. Deze norm is geschikt voor zowel verzenden als ontvangen. Veel gebruikt voor modems. Via de seriële poort wordt 1 bit tegelijk verzonden of ontvangen, zodat de communicatie veel langzamer gaat dan via de parallelle poort.

Sluiter
Een sluiter is een diafragma of gordijntje dat zich tijdens de opname opent om licht door te laten naar de film of de sensor. De sluitertijd wordt berekend in fracties van seconden: 1/4 s, 1/60 s, 1/1000 s, enz. De belichtingstijd is afhankelijk van de filmgevoeligheid. Bij een lange sluitertijd mag het object zich niet bewegen, omdat anders bewegingsonscherpte ontstaat.

Sluitertijd
De sluitertijd wordt berekend in fracties van seconden: 1/4 s, 1/60 s, 1/1000 s, enz.

SmartMedia
Eén van de drie belangrijkste standaarden voor verwisselbare geheugenkaarten in digitale camera's. De andere zijn CompactFlash en PCMCIA-kaarten. U kunt afbeeldingen op de kaart opslaan totdat u besluit ze naar uw computer te downloaden. Als u een reservekaart bij u hebt, hoeft u dus nooit bang te zijn dat het geheugen van de camera vol raakt. Geheugenkaarten zijn in feite de filmrolletjes van de digitale camera. Hoeveel afbeeldingen u op een verwisselbare geheugenkaart kunt opslaan is afhankelijk van de grootte van de kaart, die kan variëren van 2 MB tot 1 GB, en de instelling van de 'kwaliteit'. Meestal kunt u kiezen uit drie kwaliteitsopties (bijv. Economy, Normal en Fine). Hoe hoger de instelling, hoe meer ruimte de afbeeldingen in beslag nemen.

Spotmeting
Lichtmeting van een klein oppervlak, waarbij de omringende lichte- en donkere partijen niet worden meegenomen in de meting. Dat gedeelte is dan correct belicht, terwijl de omgeving meestal onderbelicht is, bijvoorbeeld bij het fotograferen van een gebrandschilderd raam in een relatief donkere kerk of op een station zoals hieronder: 

Normale meting integraalmeting    spotmeting Spotmeting

sRGB
Een Colour Management System (ontwikkeld door Hewlett-Packard en Microsoft) voor het optimaliseren van het gebruik van kleurenafbeeldingen in het volledige creatieve proces. sRGB biedt een gemeenschappelijk formaat voor het uitwisselen van kleurgegevens tussen verschillende apparaten. Het resultaat is dat uw afdruk exact gelijk is aan de afbeelding die u op het scherm hebt bewerkt.

Spraakherkenning (Voice Recognition)
Software die het mogelijk maakt om de menselijke stem te herkennen en erop te reageren. Er zijn hierbij 2 mogelijkheden. Het herkennen van commando's gekoppeld aan een persoon en het algemeen herkennen van commando's. Het algemeen herkennen van commando's vergt erg veel software en is erg moeilijk. Het persoonsgebonden herkennen van spraak is veel eenvoudiger, maar hiervoor moet je het de computer wel eerst leren (teach in).Spiegelreflexcamera
Dit is een camera met een verstelbaar objectief. Bij het objectief van bv. 38-120 mm kan de camera ingesteld worden op 38 mm of op 120 mm. Dit zijn de uiterste standen: 38 mm is een groothoek stand, 120mm is een telestand. Op 38 mm krijgt men veel op de foto, deze stand wordt bv. gebruikt in huiskamers wanneer er op korte afstand veel mensen op de foto moeten. Op de telestand kunt u onderwerpen dichterbij halen. Alle standen tussen 38 en 120 kunnen ook gebruikt worden bv. 90 mm of 110 mm.

Statief
Standaard waarop een camera geplaatst kan worden. Lees op deze website alles over statieven en hun eigenschappen. Hier worden bijvoorbeeld ook Manfrotto statieven besproken.

Stopwaarden
Dit is een belichtingseenheid.

Subject Tracking AF
Dit scherpstelsysteem stelt de beweging van het onderwerp binnen het AF-meetgebied vast en zorgt ervoor dat de verschillende AF-kaders het onderwerp volgen en scherp houden.

SuperCCD
Techniek door Fuji ontwikkelt, waarmee meer pixels geteld kunnen worden omdat het geheel in diamantvorm is opgezet. Met deze vorm van interpolatie kunnen nog meer megapixels worden bereikt.

Systeemeisen
Digitale camera's en de bijbehorende software stellen altijd bepaalde eisen aan uw computersysteem, zoals de hoeveelheid vrije ruimte op de harde schijf, het geheugen en natuurlijk het besturingssysteem.

Nachtfotografie

Een algemeen artikel over nachtfotografie treft u aan op deze fotografie site met tips voor beginners en gevorderen. Deze site bevat meer dan 200 artikelen over fotografie en het gebruik van de digitale camera.

Cursus fotografie

Wil je meer weten over fotografie, dan kun je de fotografie cursus doornemen. Je krijgt allerlei tips over thema's als belichting, compositie, gebruik van lenzen enzovoort. Daarnaast is er een speciale cursus natuurfotografie beschikbaar. In die cursus staan specifieke tips voor als je in de natuur wilt fotograferen.


Meer over dit onderwerp

AlbumsAlbums in Picasa
Interactief digitaal fotoalbumInteractief digitaal fotoalbum of boek
Nikon Coolpix S3700 S2900Nikon Coolpix S3700 - Coolpix S2900 - Coolpix L31