Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 

R

Digitale camera met zoeker
Digitale camera met zoeker

RAW
RAW staat voor een ruw, onbewerkt bestandstype dat direct afkomstig is van de beeldsensor. In feite is het een zwart-wit bestand met bijhorende kleurentabel. Het zijn grote bestanden van 10 MB of meer per foto. 
Door middel van een bij de camera meegeleverde RAW-converter (software) kan de digitale fotograaf op zijn of haar computer dit ruwe bestand omzetten naar een universeel bruikbaar JP(E)G of TIF(F) bestand. RAW wordt vooral gebruikt door professionals en veeleisende amateurs.  
Kijk ook eens naar het artikel over RAW in de Picasa-handleiding op deze website. 

Resolutie
Een technische maat voor de scherpte van een camera, beeldscherm of printer die meestal wordt uitgedrukt in “dots per inch” (DPI) of “pixels per inch” (PPI).
Het is onjuist om te zeggen: dit scherm heeft een VGA-resolutie van 640x480 pixels. Maar als dit schermpje 6,4x4,8 inch meet (ongeveer 16x12 cm), is het wel juist om te zeggen dat de resolutie 100 dpi bedraagt.
Voor een beeldscherm is dat een normale kwaliteit (we zijn niet beter gewend), maar voor een goede afdruk op fotopapier verlangen we een resolutie van minstens 200 dpi, dus een gewone printer moet deze kwaliteit kunnen leveren, anders vinden we hem slecht. 
Bij een camera heb je te maken met een goede of minder goede lens en een sensor met meer of minder pixels. Daarbij hoor je nooit over 20.000 ppi.
Lees meer hierover in het achtergrondartikel over Resolutie.

RGB (Rood, Groen en Blauw)
Op een monitor wordt kleur geproduceerd door licht op het scherm te mengen. Alle kleuren die u ziet (zelfs bij de instelling 'miljoenen kleuren') worden met deze drie kleuren gemaakt. Ook digitale camera's maken gebruik van RGB voor het vastleggen van kleuren.

Richtgetal
Het richtgetal van een flitser bepaalt de lichtopbrengst en is gelijk aan het product van de afstand (flitser tot object) en het benodigde diafragma. Bij een richtgetal van 45 is een diafragma f45 nodig om op een meter afstand van het object een correct belichte opname te kunnen maken. Het richtgetal werkt met de volgende formule: richtgetal = afstand x diafragma. Richtgetallen zijn altijd gedefinieerd bij 100 ISO.

Rode ogen
Met rode ogen wordt het effect aangeduid dat optreedt in foto's waar de pupillen van de ogen een rode kleur krijgen. De rode kleur verschijnt als de pupil verwijd is. Maar ook als in een omgeving met weinig licht het flitslicht op het netvlies achter in het oog valt. Dan wordt het licht door de wijd geopende pupil weerspiegeld. (Zie ook Rode-ogen-reductie)

Rode-ogen-reductie
Veel digitale spiegelreflex camera’s hebben de mogelijkheid om een vermindering van rode ogen te realiseren. Let wel: het is een vermindering. Voordat de opname met flits gemaakt wordt, gaat een lampje oplichten of geeft de flitser een zogenaamde pre-flits. Gevolg hiervan is dat de pupillen kleiner worden. Hierdoor vermindert het rode ogen effect op de foto.

Fotografie opleiding

Wil je echt de diepte in met foto tips zoals op deze site beschreven? Kijk dan eens of een fotografie opleiding iets voor je is. Je leert tijdens zo'n opleiding de instellingen van je camera grondig kennen. Daarnaast krijg je veel lessen over compositie, belichting, portretfotografie en allerlei andere specialismen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van welke fotografie opleiding je kiest. Er zijn beknopte en hele uitgebreide opleidingen. Ook kun je kiezen voor voltijd of deeltijd, HBO of MBO.

Foto verkleinen

Uit een heel gewone 12 megapixel-camera komen al bestanden van 4 MB met ongeveer 4000 x 3000 pixels. Voor veel toepassingen zijn dat te grote bestanden. Daarom wil je vaak een foto verkleinen. Maar hoe doe je dat nu precies? En welke software gebruik je daar voor? Is er online foto bewerk software beschikbaar? Alles hierover lees je in het artikel over foto's verkleinen.


Meer over dit onderwerp

BeeldbankenBeeldbanken natuurfotografie - overzicht website's natuurfoto's
PersonenPersonen in Picasa - gezichtsherkenning
3D foto app3D Photo Creator - 3D foto app voor iPhone en iPad