Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 

Digitale camera begrippen - P

Parallax
Parallax: Doordat een optische zoeker en het objectief op enige afstand van elkaar zitten, stemmen de beelden die ze vormen niet honderd procent overeen.
Portretfotografie

Parallax
Doordat een optische zoeker en het objectief in de camera op enige afstand van elkaar zitten, stemmen de beelden die ze vormen niet honderd procent overeen; dit verschijnsel wordt parallax of beeldverschuiving genoemd. Op korte afstanden tot het onderwerp kan dit leiden tot verkeerde beelduitsneden; de afwijking is sterker naarmate er meer wordt ingezoomd. Gebruik in dergelijke gevallen de LCD monitor om de beelduitsnede te bepalen; omdat het objectief het beeld vormt dat op de LCD monitor verschijnt treedt er geen parallax op.Parallelle poort
Aansluitingsnorm die meestal wordt gebruikt om een printer aan te sturen. De gegevens worden via 8 lijnen parallel verzonden. In principe is via deze poort alleen maar éénrichtingsverkeer mogelijk. Via de parallelle poort worden hele bytes tegelijk uitgewisseld (1 byte is 8 bits), waardoor de communicatie snel verloopt.

Pixel
Dit is een beeldelement. Digitale afbeeldingen bestaan uit aangrenzende pixels die ieder een eigen kleur of toon hebben. Voor het oog vloeien de verschillend gekleurde pixels samen tot continue kleurtonen.

Platform
Een ander woord voor computerbesturingssysteem. Een besturingssysteem vormt een gemeenschappelijk platform voor de software. Zo zorgt dit systeem ervoor dat bestanden door verschillende programma's op dezelfde manier worden opgeslagen, zodat deze bestanden op dezelfde schijf kunnen staan. Daarnaast bevat een besturingssysteem voorzieningen om taken te verrichten die buiten bepaalde toepassingen uitgevoerd moeten worden, zoals bestanden verwijderen en kopiëren, een lijst met bestanden bekijken en een verzameling commando's vanuit een batchbestand uitvoeren. Voorbeelden van bekende platforms zijn: DOS, Windows, Linux, Unix, Apple en OS/2.

Portretfotografie
Bij portretfotografie gaat het om in een studio gemaakte kunstfoto's waarbij het er om gaat iemands gezicht zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Omdat een amateur meestal niet over een studio beschikt, probeert hij dit in het vrije veld en dan is het heel moeilijk om een goede lichtval te vinden en een gezicht toch spontaan af te beelden. Een veel gemaakte fout daarbij is dat men van te dichtbij fotografeert (ook bij baby's), waardoor het gezicht een onnatuurlijke vertekening krijgt. De juiste afstand is 1 meter of meer, dus men moet relatief sterk inzoomen.

PPI (Pixels per Inch)
Het aantal pixels per vierkante inch (1 inch is ca. 2,6 cm). Deze term wordt gebruikt om aan te geven uit hoeveel pixels een bijvoorbeeld een foto, videobeeld of een computermonitor bestaat. Verwar PPI niet met DPI. DPI (Dots Per Inch) is een term die wordt gebruikt in combinatie met printers en scanners om aan te geven uit hoeveel beeldpunten per inch een afbeelding bestaat die wordt geprint of gescand.
Lees meer hierover in het achtergrondsartikel over Resolutie.

Fotografie opleiding

Wil je echt de diepte in met foto tips zoals op deze site beschreven? Kijk dan eens of een fotografie opleiding iets voor je is. Je leert tijdens zo'n opleiding de instellingen van je camera grondig kennen. Daarnaast krijg je veel lessen over compositie, belichting, portretfotografie en allerlei andere specialismen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van welke fotografie opleiding je kiest. Er zijn beknopte en hele uitgebreide opleidingen. Ook kun je kiezen voor voltijd of deeltijd, HBO of MBO.

Tips voor het fotograferen van kunst

Moet je voor je opleiding kunst fotograferen? Kijk dan eens bij de tips voor het fotograferen van kunst. Mogelijk vind je ook camera reviews interessant, bijvoorbeeld het review van deze Nikon D7000.


Meer over dit onderwerp

Fotograferen indexFotocamera tips: cursus fotografie en gebruik fotocamera
Achtergrond productfoto'sProductfotografie: tips voor professionele productfoto's
Beheer van foto'sTips over het beheer van foto's