Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
N nachtmodus -> nicd
O objectief -> oogstart
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam
Z zoeker -> zoomlens

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Objectieven kopen
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief
Telelens beeldstabilisatie

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D
Review Samsung NX 10

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 

O

Objectief - groothoekobjectief
Objectief (zoom & tele): Een objectief wordt ingedeeld naar z'n brandpuntsafstand.

Objectief (zoom & tele)
Een objectief wordt ingedeeld naar z'n brandpuntsafstand. Objectieven met een korte brandpuntsafstand (< 35 mm) worden groothoek genoemd: de opnamehoek is groot en het onderwerp lijkt verafgelegen. Een objectief met een lange brandpuntsafstand (> 75 mm) wordt teleobjectief genoemd: de beeldhoek is klein en het onderwerp lijkt dichterbij. Een objectief met een normale brandpuntsafstand (tussen 35 en 75 mm) heeft een normale beeldhoek (vergelijkbaar met het oog) en vertekent het beeld niet.Objectief met een vast brandpunt
Een objectief met een vaste brandpuntsafstand heeft een vaste beeldhoek, dit in tegenstelling tot een zoomobjectief. Objectieven met een vaste brandpuntsafstand genieten de voorkeur van sommige fotografen vanwege de grotere lichtsterkte. De beelden zijn vaak contrastrijker en scherper.

Onderbelichting
Op een onderbelichte foto zijn details lastig te zien doordat bij de opname te weinig licht is gebruikt. Onderbelichting is het tegenovergestelde van overbelichting.

Onderwerpprogramma’s
Het Automatische Onderwerp Programma Selectie analyseert de omgevingsfactoren en herkent en selecteert het beste Digitale Onderwerp Programma: portret, sport & actie, landschappen, zonsondergang of nacht portret. Op het LCD scherm wordt aangegeven voor welke programmastand is gekozen. In minder specifieke situaties kiest de spiegelreflexcamera voor een geprogrammeerde automatische belichting die past bij de omgeving. Door deze functie is het niet meer nodig om zelf handmatig een programmastand te kiezen. De camera garandeert automatisch het best mogelijke resultaat.

Oogstartfunctie
Zodra de camera voor het oog wordt genomen, activeren sensoren in de handgreep en sensoren onder het zoekeroculair de automatische scherpstelling en belichting. Daardoor is de uw camera altijd direct klaar voor opname. Omdat via de oogstart functie het AF-systeem actief blijft zolang u door de zoeker kijkt, en dus zonder dat steeds de ontspanknop hoeft te worden geactiveerd, is er sprake van een vrijwel constante automatische scherpstelling, waarbij bewegende onderwerpen voortdurend scherp in beeld worden gehouden. Een belangrijk voordeel bij het vastleggen van onverwachte acties. De oogstartfunctie kan met een duidelijke schakelaar op elk gewenst moment worden in- of uitgeschakeld.

Optische zoom
Zoomen is het veranderen van de brandpuntsafstand van een objectief. Je zoomt van groothoek naar telelens en terug. Je kunt voorwerpen dichterbij halen door maximaal in te zoomen. Bij optische zoom wordt dit gedaan door een zoomobjectief van een camera. Er treedt geen kwaliteitsverlies op.

Overbelichting
Een foto is 'overbelicht' wanneer deze te bleek is en te weinig details vertoont. Dit gebeurt als er te veel licht door de lens wordt doorgelaten. Overbelichting kan ook met opzet worden toegepast om een bepaald effect te bereiken. Een niet al te sterk onderbelichte foto kun je met een beeldbewerkingsprogramma nog redelijk goed krijgen, maar een overbelichte foto is nooit meer goed te krijgen. Als je met RAW-bestanden kunt werken, heb je een groter bereik (en dus betere bewerkingsmogelijkheden) dan met gewone JPEG-bestanden.

Fotografie opleiding

Wil je echt de diepte in met foto tips zoals op deze site beschreven? Kijk dan eens of een fotografie opleiding iets voor je is. Je leert tijdens zo'n opleiding de instellingen van je camera grondig kennen. Daarnaast krijg je veel lessen over compositie, belichting, portretfotografie en allerlei andere specialismen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van welke fotografie opleiding je kiest. Er zijn beknopte en hele uitgebreide opleidingen. Ook kun je kiezen voor voltijd of deeltijd, HBO of MBO.


Meer over dit onderwerp

Birdpix fotoboek 5Birdpix fotoboek 5 - tips voor vogelfotografie
Portretfoto fotoshootPortretfoto maken - tips fotoshoot
FotografiereisFotoreis - tips voor een leuke fotoreis