Algemeen
Digitale camera
Camera kopen

Camera uitleg
A AA -> AVI
B beeldgrootte -> bracketing
C camcorder -> contrast
D data -> diafragma
F filter -> firewire
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
S scanner -> sluitertijd
T thumbnails -> tiff
W witbalans -> webcam

Objectieven
Objectieven - lenzen
Standaard objectieven
Teleobjectieven
Groothoeklens
Zoomlenzen
Objectieven kiezen
Mobile-scope lens
Sigma objectieven
Tamron lenzen

Techniek
360 graden rotatie

Achtergrond
Smalfilm op DVD
Fotoformaten afdrukken
Beeldverhouding
Compactcamera
ISO waarde
Lomografie
Resolutie van foto's
Scannen digitaliseren
Sensor van de camera

Camera merken
Canon
Sony
Panasonic
Samsung
Olympus
Nikon

Toebehoren
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotoprinter Polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief

Reviews
Nikon D5100
Review Canon EOS 500 D

Foto producten
Fotoalbum

Verder kijken
Boeken
Links over camera's
 
Digitale camera
Digitale camera: Een digitale camera maakt elektronische opnamen, in tegenstelling tot traditionele opnamen op film.

Camera uitleg - letter D

Data
In digitale vorm opgeslagen gegevens. Wordt soms bedoeld als het meervoud van "datum".

Data achterwand
Deze camera's hebben de mogelijkheid om de datum mee te laten afdrukken op de foto. Op die manier wordt de datum zichtbaar op de voorkant van de foto. Soms wordt de productiedatum op de achterzijde afgedrukt.DDL (Door De Lens)
Lichtmeting door de lens - meestal in spiegelreflexcamera's. 

Delen ("sharing")
Een modewoord voor het via e-mail of via een website ter beschikking stellen van foto's - meestal tussen familieleden of fotovrienden. Doordat men hierbij vaak fouten maakt, is de kwaliteit vaak een probleem. 
Zie het artikel over Foto's delen in de Picasa-handleiding op deze website.

Diafragma
Een schermpje met verstelbare opening voor het objectief van een camera of microscoop, waardoor de hoeveelheid invallend licht geregeld kan worden. Een groot diafragma gebruikt men voor kleine scherptediepte (bijvoorbeeld portret) of in donkere situaties en een klein diafragma voor een grote scherptediepte.

Digitale camera
Een digitale camera maakt elektronische opnamen, in tegenstelling tot traditionele opnamen op film. U hoeft dus ook geen film te laten ontwikkelen, maar u kunt de foto's direct vanuit de camera naar uw PC downloaden. U kunt de foto's gewoon afdrukken of ze eerst bewerken (formaat, kleur of de opname zelf wijzigen).
Wilt u een digitale camera kopen? Kijk dan bij de tips voor het kopen van een digitale camera op deze site.

Digitale beeldbewerking
Een algemene term voor alle processen die te maken hebben met het vastleggen en digitaal manipuleren van afbeeldingen. Dat kan gaan van een beetje bijsnijden tot zeer ingewikkelde trucages waarin de originele foto nog nauwelijks te herkennen is. Het laatste wordt vaak "fotoshoppen" genoemd.

Digitaal zoomen
Functie op een digitale fotocamera om een afbeelding te vergroten (in te zoomen). De beschikbare pixels worden hierbij uitgerekt. Nadeel van deze functie is dat de kwaliteit van het beeld achteruitgaat. Beter is optische zoom, waarbij het te nemen voorwerp door een zoomobjectief van de spiegelreflexcamera 'dichterbij' wordt gehaald. Hierbij zal er geen kwaliteitsverlies van de afbeelding optreden.

Dioptrie
Eenheid voor het meten van de kracht van een lens. Dioptrieverstelling of -aanpassing op camera's betekent dat de optische zoeker kan worden ingesteld op een andere dan de standaardwaarde. Hierdoor kan een bijziend of verziend persoon de zoeker gemakkelijker gebruiken. Een lens van 2 dioptrie heeft een brandpuntsafstand van 1/2 x 1 meter = 0,5 meter.

DIVX
Compressiemethode voor digitaal filmmateriaal. Hiermee past een film op een gewone cd-rom.

DPI (Dots Per Inch)
Dit is een oude Engelse drukkersmaat voor het aantal inktpunten per inch in een drukraster (1 inch is 2,54 cm). Tegenwoordig zouden we liever spreken van “pixels per centimeter” (PPC), maar de afkorting DPI is onuitroeibaar.
Het is dus ook een maat voor de resolutie van een beeldscherm of afdruk en gebruikelijke getallen daarvoor liggen tussen 50 en 600 dpi (op normale kijkafstand is 300 dpi al uitstekend).
Uit een digitale camera (of scanner) komen alleen bestanden met meer of minder pixels en kun je nog niet spreken van dpi en dat is de oorzaak van veel verwarring.
Lees alles over DPI in de Picasa handleiding op deze site.

DPOF (Digital Print Order Format)
Een door Canon, Kodak, Fuji en Matsushita in 1998 ontwikkelde functie die het mogelijk maakt dat direct vanuit de camera geprint kan worden. Afbeeldingen op een geheugendrager, zoals een CompactFlash-kaart, kunnen zonder tussenkomst van de digitale spiegelreflexcamera worden afgedrukt wanneer de fotoprinter beschikt over een kaartslot. Bij bekijken van opnamen in een DPOF-ondersteunende camera, kunt u de af te drukken foto's, het aantal afdrukken en een aantal andere zaken opgeven.

DV (Digital Video aansluiting)
De DV-ingang/uitgang op videorecorders is een digitale communicatiepoort voor digitale video. Deze wordt meestal gebruikt in combinatie met FireWire of iLink.

DVD (Digital Versatile Disc / Digital Video Disc)
Omdat DVD-schijven niet alleen films, maar ook geluid of andere gegevens kunnen bevatten is de term Digital Versatile Disc beter. Het systeem werd aanvankelijk echter uitgevonden voor de opslag van filmmateriaal. Vandaar dat u nog de naam Digital Video Disc nog tegen kunt komen. DVD-schijven kunnen, in tegenstelling tot cd's, aan beide kanten beschreven worden en maximaal liefst 13 GAB aan data bevatten.

DX
Deze term duidt op de automatische instelling van de filmgevoeligheid (bijvoorbeeld een 100, 200 of 400 ISO film). Alleen camera's die deze mogelijkheid hebben, stellen de filmgevoeligheid automatisch in.

Meer over backup

U leest meer over backup en foto opslag in de cursus fotografie bij het onderdeel foto opslag.

Foto tips

Kiezen van de juiste Canon foto camera.
Je mooiste foto kun je op fotobehang laten afdrukken.
Oude 8mm film digitaliseren voor een up to date film archief.
Welk fotopapier is het meest geschikt voor je afdrukken?
Elke maand een interessant fotomagazine in de brievenbus?
Een mooie ingelijste fotocollage blijf je naar kijken!
Oude dia's digitaliseren kan met een diascanner.
Je foto bewerken kan met bijvoorbeeld Photoshop.

Vacatures fotograaf

Ben je op zoek naar een baan in de fotografie? Kijk dan eens op een speciale vacaturesite voor fotografen. Dit is bijvoorbeeld een handig overzicht van vacaturebanken met veel fotografie vacatures.


Meer over dit onderwerp

DiavoorstellingDiavoorstelling in Picasa 3 maken
Foto op aluminium reviewFoto op aluminium ervaringen - review
Back-upBack-up van je foto's maken via Picasa